EEN KINDERSTOELTJE VOOR IN DE AUTO; WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ AANKOOP

Een kinderstoeltje voor in de auto: waar moet je op letten bij de aankoop

Kinderstoeltjes voor in de auto. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Natuurlijk wil je niets dan het beste voor jouw kleine druif. Veiligheid staat dan ook met stip op nummer één. Maar waar moet je nog meer op letten als je een kinderstoel voor in de auto wilt aanschaffen?

Waar we het vroeger moesten doen met een simpele verhoging en een gordel, gaan de specificaties vandaag de dag een stukje verder. Gelukkig maar, want als het gaat om het veilig kunnen vervoeren van jouw kindje wil je geen concessies doen. Daarom vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten over autostoeltjes voor baby’s, peuters en kleuters. Zo kunnen jullie samen verantwoord op avontuur. 

Autostoeltjes in diverse prijsklassen: is er een verschil in veiligheid?

In principe is er géén verschil in veiligheid tussen goedkope autostoeltjes en exemplaren uit het hogere segment. Dat komt omdat ze vervaardigd worden aan de hand van specifieke richtlijnen. Deze zijn opgenomen in het zogenaamde ECE R44/04 certificaat.

Een autostoeltje met een dergelijk keurmerk voldoet dus altijd aan de veiligheidseisen. Kijk maar eens naar de goedkope kinderstoeltjes bij Auto-Onderdelen24. Het verschil in prijs zit hem vaak in de uitvoering.

Hierbij kun je denken aan het gebruikte materiaal, het type veiligheidsgordel of andere extra mogelijkheden. Ook verstelbare kinderstoelen zijn vaak wat duurder in aanschaf. Op de lange termijn ben je wel goedkoper uit, want deze autostoelen groeien met je kindje mee. Je kunt ze gebruiken voor baby’s, maar ook voor oudere kindjes.

Gewicht en leeftijdsgroepen bij kinderstoeltjes

Als je een kinderstoel voor in de auto wilt kopen, dan is het belangrijk om te letten op de juiste gewichtsklasse en leeftijdsgroep. Zo kies je een 0 of 0+ autostoeltje voor pasgeboren kindjes met een gewicht van 0 tot en met 13 kilo.

Als je baby ouder is dan 9 maanden, dan kun je overgaan op een exemplaar uit groep 1. Deze kinderstoelen zijn geschikt tot een leeftijd van 4 jaar. Jouw kindje mag daarbij tussen de 9 en 18 kilo wegen.

Ook voor oudere kinderen zijn er geschikte autostoelen. Een groep 2 stoeltje voor in de auto is veilig voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud met een gewicht tot 25 kilo. Wil je jouw oudere kinderen tot 12 jaar comfortabel en veilig meenemen in de auto? Kies dan voor een kinderstoeltje uit categorie 3. Deze zijn veilig voor kinderen met een gewicht tot 36 kilo. 

Tips bij het installeren van een autostoeltje

Een goede installatie is natuurlijk van belang. Alleen bij een juist gebruik zijn autostoeltjes veilig natuurlijk. Raadpleeg hiervoor altijd de meegeleverde installatiehandleiding.

Baby’s van 0-12 jaar mag je alleen tegen de rijrichting in vervoeren.

De kinderstoel kun je het beste in het midden van de achterbank plaatsen of op de bijrijdersstoel. Let er dan wel op dat je een eventuele airbag uitschakelt. Zo voorkom je onnodige impact bij een aanrijding.

Nog een laatste handige tip: kies voor een kinderstoel met afneembare bekleding. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je de hoes eenvoudig reinigen in de wasmachine.  

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.