20X GRATIS PLATFORMEN, IDEEËN, TIPS & INSPIRATIE VOOR THUISVERMAAK

Helaas moeten we de situatie accepteren momenteel en zitten we verplicht thuis, aka #stayhome. Misschien voelt het voor sommige als vakantie. Ik geef toe dat wij echt in de ochtend heerlijk rustig aan doen! Maar een feit blijft dat ook heel veel ouders moeten werken, terwijl de kinderen thuis ook vermaakt moeten worden. En dan hebben we het nog niet eens over thuis les geven erbij… 

Vraag jij je ook af hoe je kinderen gaat vermaken? Laat je inspireren en vooral niet gek maken! 

1. ARTY FARTY LANCEERT #VIRALARTKIDS MET VEEL CREATIEVE IDEEËN 

Artie Farty,  een creatief platform van Nicoline van Slingelandt, deelt extra inspiratie voor kleine kunstenaars en hun ouders tijdens de coronacrisis. Artie Farty biedt die ouders een helpende hand met een gratis dagelijkse inspiratiemail vol knutselideeën.

Via artiefarty.nl/inspiratiemail kunnen ouders zich aanmelden voor de dagelijkse inspiratiemail. “Iedereen kan zijn creaties online delen met #viralartkids, zo kunnen we hopelijk met zijn allen wat positiefs brengen in deze onzekere tijden.”

2. GRATIS PRINTABLES BIJ GEZINNIG

Gezinning staat erom bekend het gezinsleven te versoepelen met al hun handige producten, van handige planners tot vrolijke kletsboeken. Ze hebben vier gratis printables gemaakt om de komende weken te helpen. 

1. Gratis printable: Thuisklets    

Gratis printable met 10 activiteiten om de extra thuistijd op een leuke manier in te vullen.

2. Gratis printable: Dagboekklets

Hoe ervaart je kind deze periode?
Gratis printable om met je kind in gesprek te gaan en zijn emoties te pijlen.

3. Gratis printable: Kletskaarten

Echte post in plaats van een bezoekje of een speelafspraak. Gratis printable met 4 ansichtkaarten.

4. Gratis printable: Dagplanning

Gratis printable met illustraties/pictogrammen om een dagindeling te maken voor je kind.

De Printables vind je via de site van Gezinnig. 

3. GRATIS LUISTERVERHALEN VIA DE VOORLEES HOEK 

De Voorleesboek heeft superveel voorleesverhalen. Combinatie met prenten en muziek voor kinderen van 0-10 jaar.  Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen. Hier meld je je aan voor het gratis abonnement van De Voorleeshoek.

4. GRATIS INSPIRATIE VAN ANDERE OUDERS VIA BOBO CHOSES

Bobo Choses kennen we van de mooie kinderkleding. Maar momenteel hebben ze op hun site een gedeelte waar je inspirerende foto’s en filmpjes kan vinden van ouders van over de hele wereld die thuis zitten en creatieve dingen doen.

5. GRATIS YOGA AT HOME 

Geen schoolrun de komende weken. Heb je altijd al meer yoga willen doen, dan is daar nu eindelijk tijd voor! 

Op www.yogaonline.nl kan je nu gratis voor 2 weken een abonnement nemen. Het abonnement stopt automatisch. Nadat je je hebt aangemeld kun je klikken op “yogatv” . Bij “Stijl” kan je “kinderyoga” kiezen. Wij hebben thuis vandaag het “indianenavontuur” gedaan. Geschikt voor middenbouw en onderbouw.

6. GRATIS KLEURPLATEN

Opzoek naar leuke kleurplaten of een puzzel? Wist je dat je die op de site van de politie kan vinden! Check HIER maar!

Fotocredit: SetVexy

7. DIGITALE MUZIEKLES MET MEER MUZIEK IN HUIS

De stichting Méér Muziek in de Klas introduceert Méér Muziek in Huis. Nu 1,6 miljoen basisschoolkinderen thuis zitten, laat de stichting zien hoe je thuis makkelijk muziek kunt maken met je kinderen via www.meermuziekindeklas.nl/inhuis.


Jantien Westerveld, directeur Méér Muziek in de Klas: “Met muziek kun je emoties tonen, het geeft afleiding, plezier en het verbindt. Ik vind het belangrijk dat onze stichting, nu laat zien hoe je kinderen thuis op een heel toegankelijke manier ook muziek kunt bieden. Vandaar het platform Méér Muziek in Huis, waar we prachtige muzikale initiatieven die er in het land zijn laten zien en zelf onze tips en muziekvideo’s delen.”

8. BOL.COM BOEKENCLUB

Om het binnenblijven een beetje aangenamer te maken voor de jongere thuisblijvers in Nederland en België, opent bol.com een speciale digitale boekenclub. Kinderen kunnen zowel ebooks lezen als verhalen luisteren die door bekende gezichten worden voorgelezen.

Iedere week komen er nieuwe ebooks en luisterboeken bij en iedere ochtend om 09.00 uur verschijnen nieuwe de video’s, precies op tijd voor de opening van het digitale thuiskantoor van ouders.

9. ONLINE BIBLIOTHEEK + PROEFJES DOEN MET OBA

Boekjes halen bij de bibliotheek kan nu even niet, maar wist je dat de OBA ook een groot digitaal aanbod heeft! Van digitale prentenboeken tot proefjes die je in huis kunt doen!

Ook hebben ze tien leuke tips op een rij gezet waarbij je aan de keukentafel proefjes kunt doen en experimenteren! Bekijk hun tips voor een Maakplaats 021 in huis.

10. LEUKE GRATIS VIRTUELE LESSEN VAN BOEKIDS

Het Haagse Boekids heeft besloten de fysieke colleges van Boekids University dit jaar volledig virtueel aan te bieden en het aantal colleges uit te breiden. Kinderen kunnen de komende weken gratis virtuele lessen volgen.

Zo leren zij aanstaande vrijdag van topkok Pierre Wind hoe zij ‘happy drinks’ kunnen maken en zijn er workshops als handlettering, Japans rekenen en sieraden maken van restafval. Voor deelname aan de workshops en virtuele lessen check: boekids.nl

11. GRATIS ONLINE VERHALEN SERIE OVER KINDEREN IN QUARANTAINE

Op deschoolschrijver.nl/huisarrest zie je iedere dag een nieuwe aflevering van de serie Huisarrest. Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver: Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens en Abdelkader Benali.

12. GA OP BERENJACHT!

Berenjacht is een initiatief om kinderen af te leiden van het Coronavirus en is geïnspireerd op het mooie prentenboek “Wij gaan op berenjacht”.

Het idee voor deze jacht is simpel: mensen zetten een beer voor het raam en als jij met je kind(eren) een rondje door de buurt gaat lopen, kun je samen op zoek naar de beren in de vensterbanken in de buurt.

Vervolgens turf je met elkaar hoeveel beren jullie hebben gezien. Via berenjachtkaart.nl kan je zien waar er beren in je buurt zijn. Ook kan je natuurlijk zelf een beer in de vensterbank zetten en die via de site toevoegen op de kaart!

13. MOOIE KINDERFILMS KIJKEN VIA CINETREE KIDS

Cinetree ken je misschien al, het platform van o.a. Hanna Verboom waar je films met een goed verhaal kan kijken. Cinetree heeft als doel deze films te verzamelen en uit te lichten.

Sindskort is er ook Cinetree kids, met de mooiste kinderfilms. Je kan Cinetree eerst gratis proberen. Check cinetree.nl/kids.

14. DOE MEE MET DE CHANGEMAKER CHALLENGE VAN DOPPER

De Dopper Changemaker Challenge Junior is nu ook online! Kinderen (8-12 jaar) kunnen meedoen aan een online educatieve wedstrijd, waarin Dopper ze vraagt met een oplossing te komen tegen wegwerpplastic.

Met behulp van de werkbladen online, worden kinderen begeleid naar hun oplossing voor het overmatige gebruik van wegwerpplastic. De te gekke ideeën en oplossingen kunnen worden ingezonden tot 28 juni.

15. TAARTROVERS THUIS VOOR PEUTERS EN KLEUTERS

Ook voor peuters en kleuters is de wereld klein geworden. In de bioscoop of klas samen mooie films kijken, is er even niet meer bij. Taartrovers biedt ouders en jonge kinderen daarom een mooie ontdekkingsreis in huis.

Op het gratis online platform Taartrovers Thuis staan korte, bijzondere films met creatieve en onderzoekende activiteiten voor iedereen. Het online programma op www.taartrovers.nl is zo voor iedereen toegankelijk.

16. GRATIS SPELLETJES PRINTEN EN SPELEN

 Asmodee, een wereldwijde leider als producent en distributeur van bord- en kaartspellen, maakt downloadbare bordspellen voor iedereen gratis beschikbaar, als onderdeel van haar ‘Print & Play’ initiatief.

Iedereen kan nu de spellen zelf printen en spelen met het gezin thuis. De huidige lijst van zes titels bevat Dobble, Timeline Classic, Combo Color, Cortex Challenge en Unlock! 

17. LEUKE JEUGDPODCAST

KRO-NCRV en NPO Zappelin presenteren de jeugdpodcast Droomtheater Het Oor. Een voorleesservice voor vermoeide ouders en jonge avontuurlijke kinderen. Elke werkdag te beluisteren via zappelin.nl en alle podcastkanalen.


In deze podcast neemt Konijn Jibbe (verhalenverteller Jibbe Willems) je mee op reis. Elke dag leest hij een verhaaltje voor dat hij speciaal voor deze podcast schreef. Daarin gaat hij op zoek naar hoe de dingen ooit begonnen (bijvoorbeeld het vliegtuig, de kikker). Het zijn mythes voor de allerkleinsten. Zo kun je iedere dag samen op een nieuwe ontdekkingstocht.

18. SPEEL- EN ONTDEKVIDEO’S OM ZELF TE SPELEN EN TE ONTDEKKEN

Op www.simpelsamenspel.tv vind je speel- en ontdekvideo’s die kinderen inspireren en motiveren lekker zelf te spelen en ontdekken, zónder dat je iets voor hoeft te kopen. Perfect.

Het gloednieuwe en gratis YouTube-kanaal SimpelSamenSpel TV biedt aansprekende speelvideo’s en -activiteiten voor kinderen van 2 tot 8, en van 5 tot 12 jaar.

Stefanie en Ronald nemen je kinderen élke dag mee in de wereld van spelen, ontdekken en bewegen! Éxtra welkom: het motiveert je kinderen tot zélf verder spelen, helpt schermgebruik verminderen en helpt ze ook nog eens in hun ontwikkeling.

19. 15X GRATIS KINDERDOCUMENTAIRES

Zappdoc, Cinekid en IDFA slaan de handen ineen en stellen de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen.

Zo wil Giovanni als eerste jongen meedoen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Slechthorende Mazin laat zien hoe het is om na een operatie ineens te kunnen horen. En Nassim, die niet van voetballen of kickboksen houdt, volgt zijn droom om profskater te worden.

De lijst met vijftien klassieke jeugddocumentaires is te zien op ZappDoc

20. KINDERATELIER OPDRACHTEN

Om de creativiteit van alle kinderen te
prikkelen brengt POM Amsterdam iedere week een leuke activiteit voor thuis. POM founding sisters Liesbeth en Violet schilderen en ontwerpen zelf alle prints vanuit het kleurrijke atelier in Amsterdam.

Ze zijn heel benieuwd wat alle kleine ontwerpers maken vanuit hun home ateliers! Voor meer info en alle leuke crea opdrachen check: pom-amsterdam.nl

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.