MET KINDEREN NAAR LUXEMBURG: DIT WAS ONZE ROADTRIP

Roadtrip Luxemburg

Ok dit klinkt raar; maar ik had op mijn bucketlist staan; iemand uit Luxemburg ontmoeten.  Ik heb de halve wereld afgereisd en veel mensen uit nog meer landen ontmoet, maar nog nooit zat daar iemand uit Luxemburg tussen. Daarbij had ik gehoord dat Luxemburg een mooie stad is en een mooi land. En dat op maar een paar uur rijden. Het werd tijd om te gaan! Let’s check it out en Meet some Luxemburgers! 

We besloten een kleine roadtrip te maken van ons Luxemburg avontuur. We vertrokken namelijk op donderdag en zouden zondag weer terug rijden. 

DONDERDAG | Clervaux

Na 3 uur – vanuit Amsterdam – reden we Luxemburg binnen. Een groen glooiend landschap! 

Eerste stop; het plaatsje Clervaux. Je kan hier kasteel Clervaux bezoeken. Dit witte kasteel uit de 15e eeuw, valt meteen op zodra je Clervaux binnen komt rijden; torent boven de rest van de stad uit. In het kasteel zitten drie musea. Een aanrader is The Family of Man: het museum dat gaat over de fototentoonstelling “The Family of Man”. Deze tentoonstelling die eerder in het MoMa in New York hing, laat middels 503 foto’s zien wat de mensen onderling met elkaar verbindt.

Dichtbij Clervaux ligt Chateau Urspelt. Een aanrader om te logeren! We kwamen in de namiddag aan en de kids doken meteen het verwarmde buitenzwembad in! Dit hotel heeft ook een hele grote spa. Kids zijn hier niet welkom maar als je wilt kan je hier een lekkere behandeling boeken.

Chateau Urspelt Luxemburg | CITYMOM.nl

Ook zit er een heel lekker restaurant bij het hotel. Hier hebben we s’avonds gegeten en dit kan ik ook zeker aanraden. We hadden een grote familiekamer geboekt, met twee dubbele bedden erin. Een goede eerste indruk van Luxemburg! Wel nog geen Luxemburger ontmoet.. iedereen in het hotel komt uit België! 

Roadtrip Luxemburg

VRIJDAG | Luxemburg stad

De kids willen eerst nog zwemmen, dus rond 11 rijden we richting hoofdstad. Via een andere blog had ik gelezen dat het Novotel in Luxemburg stad familiekamers had. 

Dit klopt maar eerlijk gezegd vind ik het een beetje een depressief zakelijk hotel. Persoonlijk raad ik dus niet aan hier te gaan slapen. Betaalbaar is het wel. 

Roadtrip Luxemburg

Roadtrip Luxemburg

Roadtrip Luxemburg

Ik had gelezen dat het MUDAM – Museum voor Moderne Kunst – een aanrader is om heen te gaan. En dat klopte! Het museum is gebouwd op de oude fundamenten van de stad, die her en der door het museum nog steeds goed zichtbaar zijn. Het gebouw zelf is ook waanzinnig met een te hele mooie tentoonstelling die de kids ook leuk vonden! Het museum café is tof ingericht en hier lunchen we een heerlijke vegan lunch. 

We wandelen door de stad en die is inderdaad echt heel mooi en levendig, met een ontspannen sfeer. Nog steeds niemand uit Luxemburg ontmoet… en ik vraag het oprecht aan iedereen die ik spreek (medewerkers lunchtent, musea en in hotel). Iedereen komt uit een ander land, dan Luxemburg. Hoe gek is dat! 

Roadtrip Luxemburg

Luxemburg Stad

Het is lekker weer en we strijken neer op een terras waar we lekker borrelen. Om mij heen geniet ik van de mooie gebouwen. 

Leuke plekken om te gaan lunchen of eten zijn: 

  • Scott’s Pub – Op een van de mooiste plekjes in de stad aan het water van de Alzette ligt deze authentieke pub. Met prachtig uitzicht over de historische wijk Grund.
  • Mamashelter – Alles wat een rooftopbar belooft: prachtige uitzichten, heerlijke chillplekken met loungebanken, goed eten en drinken, maar ook tafeltennissen en een petanquebaan.
  • Beet – Op een mooi plek op de hoek van het plein Place Guillaume II kun je fantastische veganistisch eten. Met verstopt op het dak: een parel van een dakterras.
  • Le Sud – Voor iedereen die wil genieten van de eindeloze uitzichten op de oevers van Clausen, kan dat op een ontspannen manier op het dakterras van restaurant Le Sud.
  • Restaurant des Capucins – Te gek terras op een historische binnenplaats. Dit restaurant is met het strakke interieur een van de hipste plekjes van Luxemburg Stad (let op dicht op vrijdag!).
  • De Gudde Weather – De naam van het terras in de Corniche verraadt het eigenlijk al. Dit terras is alleen geopend als het weer ‘gudde’ is. Het pop-up terras heeft een goed uitzicht over de oude binnenstad.
Roadtrip Luxemburg

De Gudde Weather

  • Bij het Konrad Café is het vanaf ’s middags al gezellig. Je kunt er prima lunchen! 
  • Kalos Coffee Lunchery – Als je zin hebt in een uitgebreid ontbijt of gevarieerde brunch, sla Kalos Coffee Lunchery dan niet over. Deze lunchroom staat niet voor niets tussen de leukste food hotspots van Luxemburg, want hier serveren ze heerlijke homemade gerechten en gebakjes die gemaakt zijn van lokale ingrediënten.
  • Alleen voor diner: restaurant Kobe waar je sushi kan eten. 
  • Zelf hebben we gegeten in het net geopende restaurant L’Hêtre. We aten buiten en de kinderen konden lekker rondrennen in de tuin. Het restaurant heeft een mooi uitzicht en het eten was heerlijk!
Roadtrip Luxemburg

restaurant L’Hêtre

ZATERDAG | Mullertahl + Echternach 

Snel uit het ongezellige hotel uitgecheckt en koers naar de laatste bestemming: Echternach. De afstanden in Luxemburg zijn erg klein. De route van Luxemburg stad naar Echternach was een uurtje en liep bijna de hele reis langs de Moezel. We hebben express de snelweg gemeden om door het mooie landschap te rijden! 

Luxemburg Stad

Want rijden door de Moezel en het Mullertahl is een leuk! Mooie wegen worden omgeven door oude wijnranken en prachtig gelegen dorpen. Je kan bijvioorbeeld en een tussenstop bij wijnhuis Schmit-Fohl in het dorpje Ahn maken. Bij Schmit-Fohl zit een proeflokaal ‘La Maison Viticole’ en kan je maken Luxemburgse wijnen, van een fruitige Riesling naar een Pinot Noir en de Crêmant. Flessen achter in de achterbak laden en mee naar huis nemen. 

Wormeldange mag je niet overslaan. Hoewel Wormeldange piepklein is (er wonen slechts een paar honderd mensen) is het een hele mooie plek. De ligging is waanzinnig: aan de rivier de Moezel, omgeven door wijnvelden. Het wordt gezien als ‘de hoofdstad van de Riesling’. Voor het mooiste uitzicht op Wormeldange ga je de wijnvelden in, die vanaf het dorp direct behoorlijk steil omhoog klimmen. Via een weg die tussen de wijnvelden door slingert, kom je uit bij Koeppchen, een uitkijkpunt over de Moezel.

Na deze leuke roadtrip komen we aan in de alleroudste stad van Luxemburg; Echternach. Dit kleine stadje, vlakbij de grens van Duitsland ademt historie en het middeleeuwse karakter is goed te voelen. Denk aan oude stadsmuren, een stadspark met een abdij. Maar ook de patriciлrshuizen en de nauwe straatjes geven een goed beeld van toen. Op het marktplein van Echternach vind je allerlei restaurantjes en terrasjes voor een eet- en drinkpitstop.

Hotel Eden au Lac

Ons hotel voor de avond is Hotel Eden au Lac. Echt een fantastisch hotel waar je moet slapen als je in Echternach overnacht! Gebouwd begin jaren ’80, en sindsdien is er niks veranderd, waardoor het hele hotel een heerlijke nostalgische sfeer ademt. Er is een binnen en buitenzwembad en ook hier een heel goed restaurant waar je s’avonds kan eten, in de zomer op groot terras. 

Hotel Eden au Lac | 1 Nonnesees | L-6474 Echternach |

Als je vanaf het hotel naar beneden loopt, dan vind je een groot meer en recreatiegebied. Aan het meer zit een restaurant genaamd Lakeside Echternach waar je goed kan lunchen. Er zit ook een groot terras aan, met uitzicht op het meer.  

Lakeside Echternach

In de middag – na de lunch bij het meer – hebben we lekker gezwommen en gechiled bij het zwembad. 

S’avonds hebben we gegeten in het hotel en eindelijk, eindelijk, terwijl ik dacht dat het niet meer ging gebeuren, heb ik dan toch echt iemand uit Luxemburg ontmoet! Patrick, de ober die ons bediende in het restaurant! Hij woonde eigenlijk net over de grens, want Echternach ligt tegen de Duitse grens aan, maar hij is geboren en getogen in Luxemburg! We hebben een tijdje gekletst hoe het is om op te groeien en te wonen in Luxemburg en ik ben blij dat ik dit puntje op mijn bucketlist nu kan afvinken. 

HOTEL EDEN AU LAC; PERFECT FAMILIEHOTEL IN LUXEMBURG | CITYMOM

ZONDAG | Vianden 

Na een goed ontbijt in het hotel, wilden de kids uiteraard nog even zwemmen! Daarna was het tijd voor het laatste stukje van onze roadtrip. 

Er waren twee stadjes die ik nog wilde zien; Esch-sur-Sûre en Vianden. Esch-sur-Sûre, wordt gezien wordt als het allermooiste dorpje van Luxemburg. En dat heeft vooral te maken met de ligging: in een meander van de rivier Sauer, met een stuwmeer en de ‘fjorden’ die er liggen. 

Samen hebben ze een wateroppervlakte van 380 hectare en zijn ze goed voor driekwart van het drinkwater in Luxemburg. Helaas dit plaatsje niet kunnen zien, want wij kozen om onze trip door Luxemburg af te sluiten met een lunch in Vianden. 

Vianden is vooral bekend door zijn kasteel (Vianden Castle) dat nog stampt uit de 11e eeuw. Vanuit het dorp kan je hier heen met een stoeltjeslift. Het dorpje zelf is heel schattig. Wij hebben een goede pizza geluncht in de zon aan de rivier. Een perfecte afsluiting van een hele leuke roadtrip. 

Luxemburg is niet groot, maar waar wij zijn geweest is nog maar de helft. Luxemburg heeft ook nog heel veel natuurparken waar je mooi kan wandelen, en ook nog veel meer kastelen en bezienswaardigheden. En dat is wel het leuke aan dit land; het is heel afwisselend en je kan hier heel veel! En dat dus zo dichtbij Nederland! Ik zeg; zet dit land op je bucketlist! 

 

LEES OOK: 8X DE LEUKSTE PLEKKEN OM TE OVERNACHTEN IN LUXEMBURG

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.