COLLAGEEN POEDER: ONZIN OF WONDERMIDDEL TEGEN RIMPELS?

Collageen poeder- onzin of wondermiddel tegen rimpels?

In een door huidverzorging geobsedeerde cultuur kan het een uitdaging zijn om te weten welke supplementen, serums en crèmes echt het geld waard zijn en welke nutteloos zijn. Bestaat er zoiets als een wondermiddel tegen rimpels, is dat misschien collageen? Of is collageen poeder onzin?

Collageen poeders zijn een goed voorbeeld van een ‘wondermiddeltje’ waarvan bedrijven beweren dat het wonderbaarlijke anti-aging voordelen heeft: het zou rimpels voorkomen of zelfs laten verdwijnen. Maar er is ook discussie over de vraag of het gebruik van deze supplementen de beste manier is om de kwaliteit van collageen te verbeteren, de productie te verhogen en de afbraak te vertragen.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam, en het geeft structuur aan de huid, het kraakbeen, de botten en het bindweefsel. Het is van vitaal belang voor de processen van wondgenezing, littekenvorming, spier- en skeletfunctie, doorbloeding en gezichtsvermogen. Maar naarmate we ouder worden (vanaf 25-jarige leeftijd ongeveer) neemt onze collageenproductie af en de kwaliteit ervan ook.

Die algehele vermindering van het collageen in ons lichaam wordt ervaren als een afname van de lichamelijke functie, maar de vermindering van het collageen van onze huid gebeurt vlak voor onze ogen met het verschijnen van rimpels in een verslapte huid. Tijdens het proces van ouder worden kan een geleidelijke vermindering van collageen resulteren in volumeverlies rond de ogen of het gezicht maar ook  mobiliteitsproblemen of gewrichtspijn.

Zijn collageen dan een wondermiddeltje?

Fabrikanten laten ons graag geloven dat collageen poeders hét wondermiddel is dat rimpels kan verwijderen. Sterker, collageen supplementen zouden ook naast een stevige huid ook de botten sterker maken en het haar en de nagels versterken. Maar zoals altijd zijn deskundigen zijn het er niet over eens of deze supplementen dezeresultaten inderdaad kunnen leveren. Sommigen vragen zich af hoe effectief we eigenlijk in staat zijn om een nuttige vorm van collageen of zijn peptide bestanddelen via de spijsvertering op te nemen.

Wat zegt collageen onderzoek?

Het onderzoek naar collageen is nog niet eenduidig. Wel bevatten de duurdere collageen supplementen vaak gehydrolyseerd collageen – dat gedeeltelijk wordt afgebroken en gemakkelijker wordt opgenomen – en peptiden, kleinere ketens van aminozuren die misschien nog effectiever kunnen zijn.

Ook is er (enig) wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van collageensupplementen. Een meta-analyse, gepubliceerd in het International Journal of Dermatology in 2021, concludeerde dat 90 dagen collageensuppletie rimpels kan verminderen en de hydratatie en elasticiteit van de huid kan verbeteren.

Hoewel studies het gebruik van collageen poeder supplementen ondersteunen, overtreffen de beweringen van fabrikanten van collageensupplementen nog wel het bewijs dat momenteel door de literatuur wordt ondersteund.

Moet je hyaluronzuur toevoegen aan je huidverzorgingsroutine?

Anders dan poeders zijn collageen crèmes volkomen nutteloos omdat het molecuul collageen te groot is om langs de huiddrager te komen. We kunnen collageen namelijk niet door de huid opnemen, maar we kunnen wel veel soorten moleculen opnemen die zowel de collageensynthese ondersteunen als de collageendegradatie afremmen.

Niacinamide en co-enzym Q10, bijvoorbeeld, zijn geweldige collageenversterkende mineralen die plaatselijk kunnen worden opgenomen. Niacinamide serum is de nieuwste huidverzorgingsobsessie die uit Hollywood is komen overwaaien.

Supplementen met vitamine C, zink, mangaan, co-enzym Q10, glycine, proline en koper kunnen ook helpen nieuw collageen aan te maken. Deze ingrediënten, ook wel co-factoren genoemd, zijn moleculen die aanwezig moeten zijn voor de productie van collageen. Bovendien kunnen deze eenvoudiger moleculen gemakkelijker door het spijsverteringskanaal worden opgenomen.

En er zijn ook enkele leefgewoonten die kunnen helpen bij een hoger collageengehalte

Roken en het eten van veel suiker of bewerkt voedsel kan een daling van het collageengehalte veroorzaken, en daarom wordt aangeraden om veel water te drinken en een uitgebalanceerd dieet te volgen met de nadruk op plantaardig, volwaardig voedsel.

Collageen poeder: misschien een klein wondermiddeltje

Dat collageen poeder supplementen misschien kunnen werken, is dus niet op onzin gebaseerd. Sterker, het is een feit dat mensen vanaf 25-jarige leeftijd minder collageen aanmaken en vanaf die leeftijd ook meer rimpelvorming ervaren.

De vraag blijft wel een beetje in welke mate collageen poeders een effectief wondermiddeltje tegen rimpels zijn. Maar ook een beetje hulp in de strijd tegen rimpels is beter dan niets, toch?

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.