3X REDENEN WAAROM UITJES BIJDRAGEN AAN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN

3X REDENEN WAAROM UITJES BIJDRAGEN AAN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN

Jonge kinderen ontwikkelen zich op allerlei manieren. Baby’s ontwikkelen zich door het opdoen van ervaringen. Zo pakken ze alles vast, proberen ze verschillende dingen in hun mond te stoppen, gooien ze eindeloos hun speen weg en willen ze alles zelf doen. Het ontdekken is cruciaal om de wereld te gaan begrijpen. Als kinderen iets ouder worden, ontwikkelen ze zich door te spelen. Dit kan in de speeltuin zijn, maar ook door te krassen met een tekenpotlood. Je kind gaat door allerlei fases die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de ontwikkeling.

Een belangrijk aspect die in alle fases terugkomt zijn uitjes. Uitjes dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen. Waarom dat zo is? Dat leggen we uit aan de hand van drie punten.

1. Social skills

Samen spelen, samen delen. Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord? En dat is niet voor niks. Bij uitjes is de kans groot dat je kind in contact komt met andere kinderen. Door samen te spelen, leren ze samen te werken en een teamplayer te zijn. Daarnaast helpt het bij het empathisch vermogen en leren ze om iets met een ander te delen. Het is goed voor je kind om sociale contacten te leggen tijdens een uitje.

Lukt het delen van speelgoed of het op hun beurt wachten nog niet zo goed? Laat ze hun onenigheid dan oplossen door te praten. Dat bevordert ook nog eens de taal- en denkontwikkeling van je kind. Daarnaast komt de ontwikkeling van humor en fantasie goed op gang tijdens het samen spelen met andere kinderen. 

2. Spelend leren

Uitjes zijn een uitstekende manier voor kinderen om spelenderwijs te leren. Doordat kinderen tijdens de activiteiten nieuwe situaties tegenkomen, vergroot het hun leerprestaties en cognitieve ontwikkeling. Zo leren ze bijvoorbeeld te observeren en wordt hun creativiteit en fantasie geprikkeld.

Tijdens het uitje komen kinderen met creatieve ideeën of leuke oplossingen. In spelvorm kunnen kinderen hun emoties en gevoel ‘er uit spelen’. Al spelend kunnen ze hun ei kwijt en kunnen ze er beter mee om gaan. 

3. Bewustwording

Veel uitjes zijn buiten. Als kinderen buiten een activiteit hebben, worden ze zich bewust van hun omgeving en de natuur. Ze horen vogeltjes fluiten, voelen de zonnestralen op hun huid en zien de paddenstoelen in het bos. Door buiten te zijn herkennen ze de geuren, kleuren en geluiden die buiten voorkomen. Ze passen zich gemakkelijk aan aan elk seizoen.

Door het doen van verschillende uitjes, worden ze zich van veel meer aspecten bewust. Zo leren ze dat je iets moet uitvoeren om iets te bereiken. Het spelletje winnen ze immers pas als ze zich er echt voor inzetten. Ze worden zich bewust van andermans gevoel. Uitjes doen kinderen namelijk niet in hun eentje. Ze werken samen en moeten dan ook rekening houden met elkaar. 

VOOR LEUKE ACTIEVE UITJES OF LEUKE CREATIEVE UITJES CHECK DE CITY MAP VAN CITYMOM.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.