20 X DE LEUKSTE UITJES IN DE KERSTVAKANTIE IN AMSTERDAM

20 X DE LEUKSTE UITJES VOOR KIDS IN DE KERSTVAKANTIE IN AMSTERDAM

 

1. CIRCUS ZANZARA (WINTER CIRCUS) WESTERGASFABRIEK 

Circus Zanzara mixt van 16 december 2022 tot en met 8 Januari 2023 iedere dag circus met straattheater en experimenteert met andere theaterdisciplines in de mooie locatie, de Westergasfabriek. De voorstelling heet “Prisao felice”. Zanzara speelt de acts met een brede glimlach en geeft geregeld een dikke knipoog. Die zien de kinderen niet, maar hun ouders en opa’s en oma’s wel.

 

2. AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL 

T/m 22 januari 2023 vindt de het Amsterdam Light festival plaats: hét festival om vanaf het water te beleven! Ook kindjes zullen vol bewondering zijn tijdens deze tocht. Bobbi & FItz vinden het Amsterdam Light Festival ieder jaar weer fantastisch.

Vaar mee in een overdekte rondvaarboot en laat je meevoeren naar de wereld van de verbeelding met de speciaal ontwikkelde audiotour. De audiotour vertelt je over de kunstwerken, kunstenaars en het thema, maar laat genoeg ruimte om ook gezellig met elkaar te kletsen. Een vaart duurt gemiddeld 75 minuten en er zijn verschillende rederijen en opstapplekken. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid in de ticketshop.

3. ICE AMSTERDAM 

Ice*Amsterdam is de gezelligste schaatsbaan van de hoofdstad en is terug op zijn vertrouwde locatie in hartje Amsterdam. T/m 5 februari 2023 is iedereen welkom op het Museumplein!

Ook voor de niet-schaatsers is er reden genoeg om deze winter naar het Museumplein te trekken. Je kan  genieten van de bijzondere sfeer, mooie fotolocaties & heerlijke lekkernijen in de Bistro. Bistro is geopen van zondag tot en met donderdag: 10.00 – 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag: 10.00 – 23.00 uur.

LEES OOK: 6X DE COOLSTE PLEKKEN OM TE SCHAATSEN IN AMSTERDAM 

4. KERSTVOORSTELLINGEN

DELAMAR THEATER

In de kerstvakantie zijn er drie hele leuke voorstellingen in DeLaMar. Check de site voor kaartjes!

27 december Familie Wolf | 6+
Op jacht naar een nieuw leefgebied belanden broer en zus Wolf per ongeluk op de speelvloer van een theater. Een kudde publiek, die maar niet aan de kant wil gaan, staart de twee aan.

28 december Koos & Moos | 4+
Sinds Koos de Koala bij zijn mensenvriend Moos is komen wonen, beleven ze de leukste avonturen! Na hun populaire YouTube-serie en prentenboek zijn de twee nu te zien in een theatervoorstelling, waarin ze gaan kamperen in het bos.

29 december De hond die licht gaf | 6+
De hond die licht gaf is een ode aan alles wat voorbij gaat en toch een beetje blijft, met een bijzondere rol voor de Mexicaanse feestdag Día de los Muertos. Een liefdevolle familievoorstelling vol livemuziek, poppenspel en knallende uitvindingen.

Internationaal Theater Amsterdam

Laat je deze kerstvakantie betoveren bij Internationaal Theater Amsterdam! We sluiten het jaar af met een bijzondere voorstelling voor de hele familie: As You Like It (8+) van De Toneelmakerij & Circus Treurdier.

‘Een uiterst soepele, bijzonder humoristische, eigentijdse versie van Shakespeare’s komedie.’
– Scènes ★★★★★

Wanneer Rosalinde en Orlando elkaar voor het eerst zien bij een poetry slam is het liefde op het eerste gezicht. Zijn zij elkaars redding uit dit mistroostige bestaan? As You Like It neemt je mee op een dwaaltocht door de Ardennen op zoek naar de ware. Een voorstelling die afrekent met romantische clichés en de hokjesgeest. Vol verwarring, verlangen, vermommingen en verkleedpartijen. Met stiekem zoenen bij de bosjes, vakantieliefdes en gebroken harten. Te zien in de kerstvakantie te zien in ITA, van 25 – 30 december.

5. TROPENMUSEUM 

Kom geven beleven tijdens de kerstvakantie in het Tropenmuseum. Niet alleen in de tentoonstelling Cadeau, Hoezo?, maar ook tijdens de diverse workshops en activiteiten over het geven en krijgen van cadeaus. Stap in een megagroot cadeau dat is ingepakt met een speciale furoshiki. Daarna kun je zelf tijdens de workshop oefenen hoe je iets kunt inpakken met een furoshiki.

En er is meer te doen: maak je eigen kerstpiñata bij Feest! Wereldwijd. Of ga in Sabi Suriname op ontdekking naar een tot nu toe onbekende wereld: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten.

6. KERST IN HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Twee weken vakantie vier je in Het Scheepvaartmuseum, waar het warm en knus is! Samen met Cinekid bieden ze een betoverend programma voor jong en oud. Teken tijdens de kerstvakantie je eigen mini animatiefilm, maak een familieportret in de Green Screen en kom in de middag naar de pop-up bios met de prachtige film Lampje. De allerkleinsten gaan op avontuur met Duiker Doris in de magische onderwaterwereld.  Let op: zondag 25 december (1e Kerstdag) en zondag 1 januari (Nieuwjaarsdag) is Het Scheepvaartmuseum altijd gesloten.

7. KERSTVAKANTIE ACTIVITEITEN IN HET RIJKSMUSEUM

Schilder met de hele familie een winterlandschap vol met ijspret of ga met het hele gezin op expeditie. De verhalen van het museum komen tot leven tijdens de kerstvakantie. Komen jullie ook?

Het krioelt van de beestjes deze kerstvakantie! Met je loep in de aanslag bekijk je de beestjes van heel dicht bij. Bijzonder he, hoe zo’n beestje in elkaar zit? Je ontdekt het in het Insecten-lab en maakt je eigen glas-in-lood doorkijk beestje met doorzichtig papier. Je kan aansluiten wanneer je wil!

VOOR KIDS VAN 3 T/M 6 JAAR; De jongste kids kunnen zelf de kwast in de verf dopen, of meedoen aan de theatrale rondleiding Help! De muziek is zoek. Maar op pad met speurkatten Pim & Pom kan ook! Aai ze maar, dan vertellen ze je waar je heen moet om de verdwenen muis te vinden!

8. FABRIQUE DES LUMIÈRES 

In de Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam kan je naar het digitale kunstcentrum: Fabrique des Lumières. T/m 9 januari nog te zien; ‘The Last Sentinels: Heroes, from near and far’. Een overweldigende hommage aan de mensheid. Een virtuele vertaling van het oeuvre van de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson. Samen met Jimmy Nelson Studio presenteert Fabrique des Lumière een zintuigprikkelende tijdelijke expositie.

In deze expositie worden Jimmy Nelson’s iconische foto’s van The Last Sentinels getoond in levensgrote proporties met een combinatie van fotografie, film, animatie en geluid. De expositie wordt versterkt met beelden uit Jimmy Nelson’s nieuwste project: Between the Sea and the Sky.

9. KERST IN ARTIS

Tijdens de kerstvakantie van 24 december t/m 8 januari is er een speciale wintervoorstelling in het ARTIS-Planetarium en kun je een ritje maken op de draaimolen. Maar er is nog veel meer te doen. Bekijk hier alle activiteiten.

10. FAMILIECONCERTEN IN HET CONCERTGEBOUW

In de kerstvakantie zijn er diverse concerten voor kinderen, ook voor de allerkleinsten! Kijk HIER voor het hele programma.

Met onder andere;

Peuterconcert: Het Witte Sneeuwbal-bal (2 en 3 jaar) Een muzikaal uitje voor de hele familie in de kerstvakantie! 

Egeltje wil niet in Winterslaap (6+) – Egeltje heeft geen zin in de winterslaap. Maar… ben je dan wel een échte egel? Terwijl iedereen slaapt, gaat Egeltje op avontuur in de sneeuw. Ga je mee?

11. KINDERPROGRAMMA RIALTO

Gedurende de hele kerstvakantie, van 24 december t/m 8 januari, vertonen ze in zowel Rialto De Pijp als Rialto VU drie mooie kinderfilms. Ook organiseert Rialto op beide locaties op woensdag 28 een leuke spelletjes- en knutselmiddag. Ben jij er bij dit jaar?

12. Disney Room bij WONDR Experience


Van 9 december 2022 tot 09 januari 2023 biedt de Disney Experience families en vrienden de kans om de magie van Disney in Nederland te ervaren. De ruimte bij WONDR is ingericht met feestelijke kerstbomen, open haard en Disney figuren, is een unieke plek voor de hele familie om plezier te maken en nieuwe herinneringen te creëren. Naast spelen met Mickey en z’n vrienden, is het onder andere mogelijk om een brief naar de Kerstman te sturen en de perfecte familie-kerstkaart te maken.

13. Familieprogramma in de Oude Kerk 

Kom tijdens de kerstvakantie langs in de Oude Kerk! Ga op ontdekkingsreis door het oudste gebouw van Amsterdam en zoek naar de sporen van de geschiedenis. Bezoek de tentoonstelling Garden of Scars van Ibrahim Mahama en maak je eigen overtrek van één van de vele bijzondere grafstenen in de Oude Kerk die rijk zijn versierd met familiewapens.

Grafstenen overtrekken (24 dec. t/m 8 jan.) Ibrahim Mahama gebruikte voor zijn beelden een speciale overtrektechniek om afdrukken te krijgen van de grafstenen die de vloer vormen van de Oude Kerk. Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen zelf aan de slag met krijt of potlood om een eigen afdruk van de vloer te maken. Vooraf aanmelden is niet nodig. Met een toegangsbewijs voor de Oude Kerk is deelname aan het programma gratis. Dagelijks tussen 12 en 16 uur.

14. Lanter & Fanter 

Van donderdag 5 t/m zondag 8 januari is Podium Mozaïek dé vakantiebestemming voor kinderen in Amsterdam West. Beleef een uitgebreid familieprogramma met coole workshops door kunstenaars van De Werkelijkheid en Operatie Periscoop en filmmakers van Cinekid. Ontdek avontuurlijke dans, installatie – en storytellingvoorstellingen of luister naar hartverwarmende verhalen tijdens de voorleesmiddag. Maak een reis om de wereld met oude lijnbus Oscar en geniet van cinekidfilmpjes in de foyer! Tussen al de voorstellingen en activiteiten door kan je lekkere warme chocolademelk drinken in Café Mozaïek. Voor de ouders is er glühwein! Alles is gratis m.u.v. de voorstellingen WeeRKLaNK (Dadodans) en Topsy Turvy (Keren Levi).

15. Holiday On Ice

De energieke ijsshow SUPERNOVA neemt je mee op een avontuurlijke reis van de aarde naar de sterren. Het verhaal begint met een kleurrijk winterfeest in het eeuwige ijs, ter ere van alle hemelse elementen. Maar een plotselinge gigantische sneeuwstorm maakt snel een einde aan de festiviteiten en voert de hoofdpersonen mee vanuit de besneeuwde poolwereld naar de oneindigheid van de kosmos. In de ruimte begint voor hen een indrukwekkende reis naar magische plekken in het melkwegstelsel en haar exotische bewoners. Uiteindelijk keren ze terug naar de aarde via een supernova – een lichtgevende, fonkelende, galactische explosie – en vieren ze een overweldigende finale in een zee van noorderlicht. Te voorstelling is te zien van 28 t/m 31 december in de Rai in Amsterdam. 

16. Een vakantie vol verrassende voorstellingen in de OBA 

Kom deze vakantie naar de OBA voor de allerleukste activiteiten! Alle kinderen kunnen komen luisteren naar verhalen, genieten van theater, ontwerpen, maken, ontdekken, kijken en lezen. Van balletdansen in de bieb tot spacemonsters bouwen en een filosofisch bingospel spelen…
Bij de OBA hoef je je geen moment te vervelen deze vakantie! Check HIER het hele programma! 

17. GA NAAR WIL DE KROKODIL OF EEN ANDERE KINDERFILM IN DE BIOSCOOP

Wil de Krokodil 

Nadat het gezin Primm naar New York verhuist, heeft hun jongste zoon Josh moeite om te wennen aan zijn nieuwe school en om vrienden te maken. Dat verandert allemaal als hij op de zolder van het huis waar ze nu wonen Wil ontdekt.

Hotel Sinestra

Wanneer een boze Ava tijdens de skivakantie in Hotel Sinestra haar overbezorgde ouders weg wenst, zijn de volgende morgen ineens alle volwassenen verdwenen. Eerst is het feest, maar al snel gaat er van alles mis. Ava en haar nieuwe vrienden besluiten alles op alles te zetten om samen met hun ouders kerst te kunnen vieren. 

De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens 

De dappere, vogelvrije Gelaarsde Kat komt erachter dat hij acht van zijn negen levens heeft verspeeld. Om die levens terug te krijgen begint hij aan zijn grootste avontuur tot nu toe. De beruchte Kat gaat op een legendarische reis door het Zwarte Woud, om de mythische Wensster te vinden en zijn verloren levens terug te krijgen. Aangezien hij nog maar één leven heeft, moet hij zijn trots opzij zetten en de hulp inschakelen van zijn voormalige partner en aartsvijand, de innemende Kitty Poezelpootje.

18. KERSTVAKANTIE IN EYE

Kom tijdens de feestdagen naar Eye Filmmuseum voor een filmisch dagje uit in kerstsfeer. Bekijk de beste films, bezoek de tentoonstelling van Fiona Tan, dompel je onder in de VR Missing Pictures, en meer! De hele familie programmering kan je HIER vinden! 

19. VEEL TE DOEN VOOR KINDEREN IN HET JOODS MUSEUM


Dreidls maken van gips; Joodse kinderen spelen tijdens Chanoeka met dreidls, dat zijn vierkante tolletjes. Tijdens deze workshop maak je zelf een dreidl met gips en verf. Het wordt een super gezellige en creatieve middag! Kom je ook?

Gemberbolus bakken; Tijdens deze activiteit ontdek je, naast het eten, nog veel meer over Joods Amsterdam en de buurt rondom het museum. Natuurlijk ga je zelf ook een bolus bakken en praten we over wat je te weten bent gekomen van Joods Amsterdam. Na afloop weet je waarom de bolus, naast een Joods gerecht, inmiddels ook typisch Amsterdams is. Kom jij ook proeven?

Kaarsen rollen en versieren; Tijdens deze activiteit leer je wat licht te maken heeft met Joodse gewoonten en gebruiken, bedenken we wat licht voor jou betekent en rol en versier je jouw eigen kaars met bijenwas. Kom je ook?

VR Experience; Eden en de gulden regel is een VR-tentoonstelling voor jong en oud in het Joods Museum junior. Voor iedereen die eens door een VR-bril naar de wereld wil kijken! Een super toffe en ook nog is leerzame activiteit!

20. Huis Willet-Holthuysen

Huis Willet-Holthuysen is een prachtig 17e eeuws grachtenpand dat zeer smaakvol ingericht is en volhangt met de mooiste kunst. Welke mensen en dieren hebben hier nou allemaal gewoond? En wat deden zij vroeger zoal? Vier je kerstvakantie van 24 december t/m 8 jan 2023 in Huis Willet-Holthuysen met hondje Sammie.

Sammie, een vrolijk en lief hondje, leidt je rond door het grachtenpand van Louisa en Abraham, de laatste bewoners van Huis Willet-Holthuysen. Sammie vertelt over de geschiedenis van het huis en de kleurrijke bewoners. Zo ontmoet je kok Heinrich, de familie Deutz en natuurlijk kom je meer te weten over Louisa en Abraham.

Verder staat er schildpaddensoep op het menu, kun je wandelen door de grote tuin achter het huis, ontdek je de geschiedenis van de gouden trapleuning en leer je nog veel meer over schilderijen, zilver en porselein én de groene jurk van Louisa. Wandel samen met Sammie langs alle kamers en ontdek de bijzondere verhalen van dit eeuwenoude pand. ‘Sammie vertelt’ is ook leuk voor volwassenen!

Haal het boekje gratis op bij de kassa van Huis Willet-Holthuysen.Voor kinderen onder de 18 is de entree gratis.

OPZOEK NAAR NOG MEER LEUKE ACTIVITEITEN IN DE KERSTVAKANTIE? CHECK DAN:

10X TOFFE KERSTVAKANTIE-ACTIVITEITEN IN UTRECHT VOOR KINDEREN

en

7X DE LEUKSTE PLEKKEN OM TE SCHAATSEN MET KIDS IN NEDERLAND

BLOG BY BETTINA Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.