TIP UITJE: ‘ZEE VOL VERHALEN’ IN ZUIDERZEEMUSEUM

Bobbi en ik gaan vaak samen naar een museum. Mijn nieuwste museumontdekking is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, die vorig jaar, de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland won! In het Zuiderzeemuseum is sinds vrijdag de nieuwe tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’ te zien. Een aanrader om heen te gaan!

Wil je alles te weten komen over het dagelijks leven, het werk, de huizen, de kleding en hoe de bewoners uit de voormalige Zuiderzeeregio hun vrije tijd besteden? Wat hun gebruiken waren en hoe ze feestten? Bezoek dan deze leuke interactieve tentoonstelling met je kinderen.  

LEKKERE INTERACTIEVE TENTOONSTELLING 

Het leuke aan deze tentoonstelling is dat hij lekker interactief is. Het begint al bij binnenkomst, waar allemaal houten schepen liggen in de Schepenhal, en het net lijkt alsof ze in het water liggen. Door middel van audiovisuele presentaties waan je je 100 jaar terug op de Zuiderzee. 

SPECIALE AUDIOTOUR VOOR KINDEREN 

Je krijgt een audioapparaat mee waarop je een nummer kan intoetsen op bepaalde plekken in het museum. Voor kinderen zijn er speciale audioverhalen, zij hebben hun eigen nummer die ze dan intoetsen en horen een ander verhaal dan volwassenen.

Berend (een jongen die 100 jaar geleden leefde) neemt de kinderen mee terug in de tijd. Hoe leefde de kinderen toen!? Je kids gaan het allemaal zien en beleven, want dat is natuurlijk wel iets anders dan nu. 

Maar je kan ook maskers opzetten, om een glimp op te vangen van ‘gezichten’ uit die tijd, en items aanraken. Dat maakt het voor kinderen een hele speelse tentoonstelling.

Bobbi vindt het vooral het interessant te zien hoe mensen vroeger leefden. Er zijn meer dan zeshonderd objecten te zien, van keukengerei tot aan kleding uit die tijd.

Als ik haar vertel dat ik vroeger als kind maar één tv-zender met één tv-programma had (Sesamstraat!) waar ik naar keek, dan gelooft zij mij niet! Nu kan ze met haar eigen ogen zien dat, heel vroeger, mensen niet eens een tv hadden en met 1 grote familie op maar 25M2 leefden! 

ZEE VOL VERHALEN; GESCHIKT VOOR DE HELE FAMILIE

Zee vol verhalen is super geschikt om met de hele familie heen te gaan. Juist ook door de speciale kinderverhaallijn. Marretje de meeuw kom je tijdens de tentoonstelling geregeld tegen. Overal waar Marretje is, kunnen kinderen iets leuks doen.

Zo kunnen de kinderen klimmen op een vissersschip, kruipen in de bedstede, een vissersboot in elkaar zetten of verschillende mutsen uit de klederdracht passen.

Ook komt natuurlijk de eeuwige strijd tegen het water aan bod en leer je alles over de aanleg van de Afsluitdijk die alles veranderde! Super leerzaam!

ONZE ERVARING 

Als je de poort al doorloopt, waan je je eigenlijk meteen al terug in de tijd door het prachtige oude gebouw van het museum. Ook bij binnenkomst stap je meteen een andere wereld in door de overdonderende Schepenhal. Je wordt echt meteen terug in de tijd en de tentoonstelling in gezogen. 

De audiotour is echt een superleuke toevoeging aan de tentoonstelling en helemaal dat er een speciale audiotour voor kinderen is. Samen met de zeemeeuw die je overal terugvindt, maakt dit de tentoonstelling nog leuker voor kinderen. Dat het ook nog lekker interactief is, maakt het helemaal af! 

Bobbi zocht zelf iedere keer naar de zeemeeuw en luisterde aandacht naar de audioverhalen. De tentoonstelling loopt rond, dus hij is heel makkelijk te volgen. Bobbi heeft echt veel geleerd over vroeger, dat vond ik misschien wel het leukste aan de tentoonstelling! 

Enkhuizen zelf is ook een super schattig plaatsje! Vergeet daarom na je museumbezoek, niet even door dit dorpje te wandelen. Je waant je niet alleen in het museum, maar ook hier terug in de tijd! 

INFO 

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum.

Het binnenmuseum is open in het weekend en vakanties van 10.00 tot 17.00 uur. 

Momenteel is het buitenmuseum gesloten. Van zaterdag 4 april t/m zondag 25 oktober 2020 is het buitenmuseum weer dagelijks geopend.

BLOG BY BETTINA NESEKER

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.