In Nederland eindigt 1 op de 6 de bevallingen in een keizersnede. Toch worden aanstaande ouders nog steeds slecht op deze optie voorbereid. Sanya Tuharea uit Amsterdam beviel twee keer via een zware spoedkeizersnede, daarom richtte zij in 2018 De Keizersnede Club op.
Afgelopen februari nog stelde hoogleraar gynaecologie Bas Veersema het automatisme van de vaginale bevalling aan de kaak. De kern van zijn boodschap: schat de eventuele complicaties van een vaginale bevalling per situatie goed in en maak de optie van een keizersnede vooraf bespreekbaar.
“Dat ik me moest voorbereiden op een eventuele keizersnede was ik me niet van bewust. Daar is nooit over gesproken” – Sanya Tuharea
Wat is De Keizersnede Club?
- Online platform over de keizersnede, opgericht in december 2018
- E-books over een goede voorbereiding en herstel
- Uitgebreide online cursus en live groepssessies
- Besloten Facebook-community voor onderlinge support
- Interviews met zorgexperts en ervaringsdeskundigen op Instagram TV
De geboorte van een community
Sanya Tuharea (33 jaar) woont met haar vriend Serghinio, zoontje Apache (4,5) en dochtertje Inuït (1) in Amsterdam. Het overkwam haar tot twee keer toe: een spoedkeizersnede. Ze hield er twee prachtige kinderen aan over, maar ook een langdurige postnatale depressie.
Ze was totaal niet op een keizersnede voorbereid, laat staan op het herstel van minstens anderhalve maand. Een week na de geboorte van haar tweede kindje is daarom De Keizersnede Club geboren.
Dit is het eerste online platform in Nederland over de keizersnede, voor en door (aanstaande) moeders. Ontstaan vanuit de behoefte om ervaringen te delen en tips te bieden over een goede voorbereiding en een gezond herstel van deze zware buikoperatie. Zowel lichamelijk als emotioneel.
“Mijn missie is om zoveel mogelijk zwangere vrouwen voor te bereiden op een keizersnede en te ondersteunen in de periode erna”
De regie kwijt
De bevalling van haar eerste kindje, waarvan ze te horen kreeg dat het een grote baby was, verliep uiterst traumatisch. De verloskundige luisterde niet haar haar wensen tijdens de langdurige en pijnlijke persweeën en bleef aandringen op een vaginale bevalling, want ‘bevallen doet iedere vrouw’. Dit terwijl Sanya aangaf toe te zijn aan een keizersnede.
Daarom nam ze bij haar tweede zwangerschap ook een doula in de arm en volgde EMDR-therapie. Toen ook tijdens deze bevalling duidelijk werd dat het beter was voor een keizersnede te gaan, was ze gerustgesteld. Haar doula had dit goed met haar besproken. Ondanks dat was het herstel wederom erg zwaar.
Ze dook het internet op, op zoek naar tips en steun en ontdekte dat er niet echt één plek was waar ze die vond voor haar specifieke situatie. Ze besloot het zelf te bieden. “Ruim anderhalf jaar heb ik het idee gehad dat ik had gefaald, want vaginaal bevallen was mij niet gelukt”
Aandacht voor de keizersnede
De Keizersnede Club is in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform over de keizersnede, dat wil blijven groeien en leren van de feedback en tips van andere moeders en zorgexperts.
De missie is om aandacht te creëren voor dit ondergeschoven kindje. En zoveel mogelijk zwangere vrouwen hierop voor te bereiden en te ondersteunen in de periode erna. Daarom kunnen (aanstaande) moeders en hun partners via haar website e-books downloaden ter voorbereiding op een keizersnede, live groepssessies bijwonen en een online cursus volgen die Sanya samen met een doula, een personal mama trainer en een geboortefotografe heeft ontwikkeld.
Ook kunnen zij vragen stellen aan zorgexperts en ervaringsdeskundigen tijdens live Q&A’s via Instagram TV.
Sanya Tuharea
06 43563409