5 X TIPS OM NIET AAN JE ZWANGERSCHAPSCRAVINGS TOE TE GEVEN

5 TIPS OM NIET AAN JE CRAVINGS TOE TE GEVEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP 2

Craving is de onweerstaanbare eetdrang die je kan hebben tijdens je zwangerschap. Vaak ervaren vrouwen eetdrang voor specifieke producten, maar ook afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen. De meeste vrouwen ervaren extra drang naar zoete en zoute producten, maar ook craving naar pittig eten en zure producten komt regelmatig voor.

Waar het precies vandaan komt is niet wetenschappelijk onderzocht, maar waarschijnlijk voor een groot deel door hormonale veranderingen. Hormonen beïnvloeden namelijk sterk je smaak en geurbeleving. Ook wordt beweerd door sommige deskundigen dat het samenhangt met tekorten en dat craving dus een doel dient. Zo zou craving naar bijvoorbeeld vlees een eiwit tekort kunnen aanduiden, drang naar frituur zou een vetzuren tekort kunnen zijn en de drang naar chocolade zou een tekort aan magnesium kunnen betekenen.

Vrijbriefjes

Wat misschien nog wel sterker is dan de craving is ons vermogen om snackgedrag goed te praten. Je hebt nu de beste reden ooit; je bent immers zwanger! Ten eerste; je eet voor twee. Ondanks dat je overal leest dat je niet voor twee hoeft te eten. Ten tweede; niemand ziet het, want je hebt toch al een dikke buik. Ten derde; je kan gewichtstoename wijten aan je zwangerschap, niemand zal je het verwijten.

Back in shape

Alles wat je er extra ‘aan eet’ gedurende je zwangerschap gaat er moeilijker af. Je kan jezelf en je omgeving voor de gek houden, maar je lichaam niet. De kilo’s die je er lastig afkrijgt, die heb je er hoogstwaarschijnlijk echt zelf ‘aangegeten’. Want de echte zwangerschapskilo’s gaan er over het algemeen makkelijk af. Zeker als je in de eerste 6 tot 12 weken normaal eet, en bewust beweegt dan zal het lichaam vrij gemakkelijk het oorspronkelijke gewicht aannemen. Wat overblijft is een zwangerschapsbuikje, wat je met gerichte en bewuste beweging in ieder geval zeker binnen 9 maanden weer in shape kan krijgen.

5 X TIPS OM NIET AAN JE ZWANGERSCHAPSCRAVINGS TOE TE GEVEN

1. Ga op zoek naar een gezond alternatief voor je craving. Heb je behoefte aan bijvoorbeeld zure of zoete snoepjes, vervang dit voor zuur of zoet fruit. Heb je veel zin in chocolade? Probeer eens een banaan of noten om te kijken of het aan een magnesium tekort ligt. En eet eiwitrijke producten zoals peulvruchten, granen en noten bij drang naar rood vlees.

2. Eet meerdere kleine maaltijden per dag, dit houdt je bloedsuiker op peil en vermindert de zoete trek.

3. Eet iedere dag een goed stevig ontbijt, het overslaan van het ontbijt versterkt cravings.

4. Train regelmatig, bij voorkeur om de dag. Een sterk en gezond lichaam vraag om gezond voedsel.

5. Heb je last van emotionele eetbuien? Probeer mindful te eten, zoek sociale steun en reguleer je emoties door (zelfcompassie)meditaties.

LEES OOK: TIPS VOOR VEILIG SPORTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

BLOG BY ESTHER DE BROUWER @bbbhealthboutique

Esther is een van de oprichters van bbb health boutique. bbb is een holistic gym voor mama’s (to be). Helemaal ingericht vanuit de beleving van de vrouw. Naast 30 minute hot cabin workouts, biedt bbb yoga, food- en lifestylecoaching. Esther is naast de eigenaar van bbb ook psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Ze is onlangs bevallen en heeft ook een tweeling van 8 jaar. Samen met haar gezin woont ze in Amsterdam.

Vind je het fijn om body, food en mind tools aangereikt te krijgen voor een healthy lifestyle als mama (to be)? Kijk dan eens op de website van bbb health boutique. Wil je hun efficiënte workouts en holistische aanpak ervaren? Boek dan hier een gratis proefles.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.