OOK TELEFOON VERSLAAFD? DEZE TIPS HELPEN OM TE MINDEREN

OOK TELEFOON VERSLAAFD? DEZE TIPS HELPEN OM TE MINDEREN

Ik was er niet direct mee begonnen toen Instagram ontstond. Ik wist, dat gaat mis. Het moment om een account te maken stelde ik zo lang mogelijk uit. Mijn stagiaires zeiden, “je moet het echt doen”. Mijn bezoekers en opdrachtgevers zeiden, “waar is je account?”. “Jahaaaa ik weet het”. Maar ik wilde niet nog een verslaving aangezien ik al avonden en avonden verspilde aan Pinterest. Maar ja, je wilt niet achter blijven… Uiteindelijk heb ik toch een account aangemaakt.
Eerste dag al verslaafd. Ik zat vast aan mijn telefoon.
I knew it. 

Ik vind het niet erg. Ik heb mij aan de verslaving overgegeven.. Ik wist dat het ging komen, verzetten had geen zin.  Ik ben visueel ingesteld. Ik hou van mooie plaatjes. Ik vind het leuk om te zien hoe andere hun leven inrichten en wat ze allemaal doen. Om te zien hoe hun kindjes opgroeien en welke reizen ze maken. Ik hou van fotograferen. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie. Dit heb ik allemaal gevonden in Instagram.

Ik kan er de hele dag mee bezig zijn. Loop ik ergens, dan denk ik, dit is een goede foto voor Instagram. Het eerste wat ik doe als ik ‘s morgens wakker word, is mijn Instagram account checken. Het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen, is mijn Instagram account checken.  Ja daar word ik soms dus een beetje gek van. Heel erg gek van.

Er zitten meer nadelen verbonden aan een verslaving. Iets anders wat ik ook irritant vind, zijn al die leuke spullen die ik op Instagram voorbij zie komen.

Oh wow, zij heeft een coole zonnebril.
Die wil ik ook.

Wat een gave outfit van dat kindje.
Echt ook iets voor Bobbi. Waar koop ik dat?

Hé Zara/Bobo Choses/ heeft een nieuwe collectie.
Wat mooi! Wanneer & waar verkrijgbaar?

Die kinderkamer is te gek.
Zo wil ik de kamer ook hebben. We moeten gaan herinrichten.

Die en die is op een tropisch eiland.
Ik wil ook naar een tropisch eiland.
Nu meteen.

Teveel leuks en moois waar ik jaloers en hebberig van word. Het gras is altijd groener op Instagram.
Dat is irritant.
Dan leg ik mijn telefoon weg. Om deze een half uur later weer te pakken.

“Ik ben Bettina. Ik ben Instragam-verslaafd”.
“Hi Bettina”.

Als je verslaafd aan iets bent is het natuurlijk het beste om er acuut mee te stoppen. En er nooit meer aan te beginnen. Maar ja, een leven zonder Instagram, nee dat kan ik mij echt niet voorstellen!
Daarbij vind ik het te leuk en is het ook een soort document voor mijzelf met allemaal gebeurtenissen die plaats hebben gevonden. Ik post namelijk iedere dag wel een foto.

Maar mijn verslaving kan wel wat aan banden gelegd worden. Daar heb ik dan ook wat op gevonden! 

Schermtijd

Apple heeft een aantal functies die bedoeld zijn om ons bewuster te maken van ons iPhone-gebruik. De belangrijkste functie die ons bewuster maakt is Schermtijd. Dit hulpmiddel registreert de hele dag wat jij op je iPhone of iPad doet.

Je opent Schermtijd als volgt:
Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad met iOS 12 of hoger. Tik op ‘Schermtijd’.
In het volgende scherm krijg je het dashboard te zien. Bovenin beeld staat een overzicht met de tijd die je vandaag met je iPhone doorgebracht hebt, gevolgd door een viertal opties en overige instellingen. Als je op het overzicht tikt, opent zich een nieuw scherm met daarin een uitgebreid rapport van jouw iPhone-gebruik.

Hier zie je per dag en per week precies hoeveel uur je iPhone actief is geweest. Onder deze grafiek staan je meest gebruikte apps, die in handige categorieën zijn verdeeld. Zo worden apps als Instagram gebundeld in ‘Social Networking’.
Als je verder scrollt, krijg je ook info over het aantal keren dat je het toestel opgepakt hebt, inclusief een gemiddelde en het moment van de dag dat je de iPhone het meest intensief hebt gebruikt.

Je wilt je iPhone-gebruik minderen

Downtime: heb je moeite om je iPhone op vaste tijdstippen van de dag te laten liggen? Dan kun je met Downtime zorgen dat je iPhone dit zelfstandig doet; een vaste tijd per dag kun je je iPhone dan niet gebruiken.

Applimieten: een uurtje social media per dag. Een andere manier om je iPhone-gebruik aan banden te leggen is door een applimiet in te stellen. Weet je dat je niet kunt stoppen met Instagrammen? Dan kun je een daglimiet instellen die na een bepaalde tijd de Instagram app vergrendelt.

Met bovenstaande hulpmiddelen van Apple is het simpeler dan ooit geworden om je iPhone-gebruik te monitoren en vervolgens te verminderen. De verantwoordelijkheid ligt echter nog steeds bij jou; dus niet op je MacBook nu gaan Instagrammen!

Ik wil vooral een voorbeeld voor mijn kids zijn en niet de hele dag naar mijn telefoon zitten staren. Mij helpen deze functies heel erg. Doordeweeks tussen 17.00 en 19.00, als ik met de kinderen ben, blok ik Instagram. Ook heb ik Instagram in de avond geblokt, zodat ik meer kan relaxen ‘s avonds.

Kleine beetjes die al veel helpen!

PS Volg je mij al op instagram want dat is wel gezellig natuurlijk!

LEES OOK: 

BLOG BY BETTINA NESEKER  Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.