TRIED & TESTED; EUROPA-PARK IN DUITSLAND

In de meivakantie mocht ik met manlief en onze drie kids naar Europa-park voor CITYMOM. Hmmm.. Europa-park.. Ver weg ging een belletje rinkelen, maar moest toch even opzoeken wat dit eigenlijk ook alweer was. Na 10 seconden googlen was het meteen een dikke vette ‘JA’ om te gaan. 

Europa-Park is een te gek gigantisch pretpark in het zuiden van Duitsland, in het Zwarte Woud. Niet ver van de Franse en Zwitserse grens. Eigenlijk niet te missen en toch nog vrij onbekend bij veel Nederlanders (en Belgen). Hoe dan? Vanuit Eindhoven is het 5 uur en een kwartiertje rijden op een zondag (tip, want op zondag mogen de vrachtwagens niet de weg op in Duitsland). Vijf uur lang af en aan Europapa op de achterbank van Joost Klein, hoe kan het ook anders.

WAAR OVERNACHTEN IN EUROPA-PARK

Omdat Europa-Park zo groot is, kan je er bijna niet omheen om er meerdere dagen heen te gaan. Bij het park zelf zijn er verschillende opties om te overnachten. In de super mooie thema-hotels (tot in de puntjes afgewerkt en erg indrukwekkend) of op de camping in blokhutten/tipi’s/huifkarren of met een eigen slaapplek. Je kunt met je caravan of tent op de camping staan.

Wij sliepen op het Camp Resort in een blokhut. Het camp resort heeft een Wild West thema en in het midden ligt een mooie vijver. Bij aankomst hadden de kids al meteen babykonijntjes gespot, dus 1-0 voor deze camping. De blokhutten, tipi’s en huifkarren ziet er mooi uit en zijn van binnen super basic. Er staan bedden in en een kast voor je spullen, that’s it. Meer hebben we ook niet nodig, omdat we de hele dag op pad zijn. Voor ons waren er 3 stapelbedden, dus geen ruzie over wie er boven mocht slapen.

De blokhutten zijn top, alleen wel super gehorig, dus oordopjes zijn een must voor de lichte slaper. Gelukkig hadden we deze waarschuwing van tevoren al meegekregen! ’s Ochtends starten met een uitgebreid ontbijt op het terrein en dan kan je met de shuttle bus of lopend naar het park. Voor ons lopend, omdat het zo dichtbij ligt.

KEUS OM TE ETEN IN 17 LANDEN

De naam van het park zegt het al ‘Europa-Park’. Het thema is Europa en dat houdt in dat het park verdeeld is in inmiddels 17 landen plus nog 3 fantasie themagebieden. Elk land is herkenbaar door typische gebouwen, vlaggen en restaurants. In vrijwel elk land kan je dus ook typische gerechten eten. Heb je zin in poffertjes, dan ga je naar Nederland, maar heb je zin in tzatziki dan ga je naar Griekenland. En voor de sportsbar ga je naar Engeland. Alle restaurants zijn van binnen ook ingericht naar het bijpassende thema. Idem met de wc’s trouwens, leuk om deze ook met regelmaat binnen te lopen!

Nice to know: als gast of zelfs als buitenstaander kan je ook lekker uit eten in één van de vele restaurants die zich in de hotels bevinden. Wie helemaal classy (zonder kids) wil eten, gaat naar het 2-sterrenrestaurant ‘Ammolite’. Het enige sterrenrestaurant in een attractiepark ter wereld. Mocht je hierheen willen, houdt er dan rekening mee maanden van tevoren te reserveren, er zijn maar weinig tafeltjes beschikbaar.

Looping restaurant Europa-Park

TIP OM WACHTRIJEN TE SKIPPEN

Omdat het park zo groot is, verdeeld de drukte van mensen zich goed. Toen wij er waren was het ook vakantie in Duitsland en was er nét een splinternieuwe achtbaan geopend. Dus wellicht nog wel drukker dan normaal. We hebben in wachtrijen gestaan van 30/40 minuten, maar ook van 5 minuten. Handig: als je de app download van Europa-park zie je snel hoe lang de wachtrij ergens is (en deze klopt ook nog eens) en met wat geluk kan je in een VirtualLine staan van een attractie. Dan vink je een tijdvak aan in de app en zorg je er dat je er op dat moment bent. Dan kan je zo de wachtrij skippen. 

PRET IN GIGANTISCHE PRETPARK

Het pretpark zelf bleef ons verbazen en verbazen. Hoe kan het dat we hier nooit waren geweest en eigenlijk het park niet eens kende? Het pretpark is GIGANTISCH en na drie dagen rondlopen bleven wij nog steeds nieuwe delen en attracties tegenkomen. Voor ieder is er wat wils, maar met kinderen onder de 4 jaar zou ik er minder snel heen gaan. Daarmee ga je lekker naar een grote speeltuin om de hoek.

Oke, keuzes maken! We zagen al snel dat we lang niet alles konden doen wat we wilden in drie dagen. We probeerden een afwisseling te maken van toffe en bijzondere attracties (met meestal een wachtrij) en leuke snellere attracties zonder wachtrij. Zo bleef het voor iedereen leuk!

Zoals eerder gezegd is het park echt voor iedereen geschikt. Zo goed als alle attracties zijn zelfs toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn speeltuinen en kleinere attracties voor de kleintjes en de nieuwste van de nieuwste achtbanen voor de echte daredevils. Met maar liefst 13 achtbanen kan je wel even vooruit. Ook zijn er diverse waterachtbanen en speelplekken voor verkoeling als het warm is. 

ONZE FAVORIETE ATTRACTIES VAN EUROPA-PARK

Met meer dan 100 attracties kan je niet anders dan keuzes maken. We hebben er veel gedaan, maar nog lang niet allemaal. Bij deze onze favorieten op een rij!

Arthur

mooie achtbaan die snelheid combineert met een verhaal. Deze gaat van binnen naar buiten en weer naar binnen en draait om de verhalen van Mimimoys. Ook favoriet van ons kids.

Voletarium

hier ga ik niet teveel over zeggen, maar heel tof! Ze spreken over ‘het grootste vliegende theater’. 

Poseidon

een waterachtbaan die maar door blijft gaan en met een lekker vrije val erin. Onze 7-jarigen zaten op de 1e rij van de boot en wilden daarna meteen nog een keer!

Het Foodlooprestaurant

in Europa-Park staat het 1e foodlooprestaurant ter wereld. Zonder dat deze door iemand was getipt had ik hem waarschijnlijk niet gevonden. Vroeg in de ochtend bezoeken of even wachten in de rij. Het is namelijk een populair restaurant met een reden: al het eten wordt via een soort achtbaan aan je tafel bezorgt. Wij hadden geluk, omdat wij aan de enige tafel zaten waarbij de achtbaan daadwerkelijk een looping maakte!

Monorail

Pak de monorail of de trein (panoramabahn) om een goed beeld te krijgen van het park. Hier zijn wij mee gestart zodat je kunt oriënteren waar alles is en zodat de kids al enthousiast waren van alles wat ze onderweg zagen en naar toe wilden gaan.

Voltron Nevera

de nieuwste achtbaan die 26 april is geopend en in het nieuwste land Kroatië staat. Op achtbaan gebied het nieuwste van het nieuwste! Ook al geschikt voor kids vanaf 8 jaar en/of 130 cm. lang. Het is de lange wachtrij waard! 

Bezoek een show!

Elke dag is er 23 uur aan shows te zien verspreid over het park. Omdat onze kids deze over wilde slaan (ze zien alleen maar een gebouw en niet een attractie waar ze graag in willen), hebben wij er toch bewust een aantal bezocht. En stuk voor stuk van hoge kwaliteit en door enthousiaste mensen gepresenteerd. We hebben Funny Library 2 bezocht. Een show met dans, zang, humor en acrobatiek. Waar dus niet erg veel (Duits) werd gepraat…

Poppenshow Spanje Europa-Park

We hebben ook een heel grappig poppentheater in Spanje bezocht en een hele goede goochelaar op straat gezien in Engeland. Balletje balletje was nooit meer hetzelfde daarna! De meeste shows spelen meerdere keren af per dag, dus check aan het begin van de dag waar je heen wilt en plan de attracties er omheen. Je hoeft niet te reserveren voor een show, maar vol is vol natuurlijk. 

OPENINGSTIJDEN EUROPA-PARK

Europa-Park is bijna heel het jaar door geopend. In ongeveer januari/februari/maart zijn ze dicht en wordt er gewerkt aan nieuwe attracties en renovaties. Wij begrepen in de 1e instantie de sluitingstijd niet, omdat overal stond ‘geopend tot minstens 18.00 uur. Maar elke dag wordt er na de middag omgeroepen tot hoe laat het park die dag is geopend. Is het een rustige dag, houden ze 18.00u aan, maar is het een drukke dag, blijven ze langer open. Tijdens ons bezoek, waren ze ook een keer tot 19.00u en tot 20.00u open. 

Wat ons verder opviel is dat het park super mooi en netjes wordt bijgehouden. Alles ziet er tip top uit inclusief alle natuur in en om het park heen.

WATERWERELD Rulantica

En nu denk je er te zijn met het hele verhaal over Europa-Park en dan heb je ook nog Rulantica, oftewel ‘de waterwereld’, oftewel een te gek zwemparadijs! 

Rulantica is 5 minuutjes rijden van Europa-Park en koop je aparte tickets voor. Een dagticket of avondticket. Wij zijn een lange avond geweest in Rulantica van 18u tot sluitingstijd, minimaal 22u. De kids waren toen nog steeds niet klaar, maar wij wel!

Rulantica Europa-Park

Ook hier is weer alles uit de kast gehaald en was dit by far het beste zwemparadijs wat ik ooit heb bezocht! Het heeft ook hier weer verschillende activiteiten voor elke leeftijd en alles zit er pico bello uit. Binnen is er een soort basisbad wat oogt en klinkt alsof je aan het strand ligt. Daarom heen is van alles te doen. Er is een zwemgedeelte voor jonge kids, je kunt een wedstrijdje vlotten lopen doen en ook hier gaan de glijbanen weer door en door. Glijbanen zonder band, glijbanen met éénpersoonsband, glijbanen met tweepersoonsbanden en glijbanen met vierpersoonsbanden. Er zijn meer dan 50 glijbanen… binnen én buiten. 

Het buitenbad was net het eerste weekend open toen wij er waren. Een beetje fris, maar we zijn toch even vlug naar buiten gegaan en de kids hebben ook daar nog een aantal glijbanen meegepakt. Ik zou hier een volgende keer zeker terugkomen met mooi weer om ook buiten te kunnen relaxen en spelen. 

Voor jonge kids, tieners/pubers en voor volwassenen is er genoeg te doen. Er zijn ook glijbanen voor oudere kids aanwezig, dus ook voor hen is het een toffe plek om heen te gaan. Wij vonden de nieuwe glijbaan Vikingløp een aanrader! Je kunt hier met maximaal 8 personen tegelijk in en je racet tegen elkaar wie er het eerste beneden is, op een matje met je hoofd eerst naar beneden. Was voor mij even slikken, maar ik kon niet meer terug nadat ik al 10 trappen omhoog was gelopen.. Er zijn 8 glijbanen naast elkaar. Beneden aangekomen zie je meteen in hoeveel seconden iedereen beneden is.

Wat ook erg fijn is (en ze op meer plekken zouden moeten doen) is dat iedereen bij binnenkomst een polsbandje ontvangt. Met dit polsbandje kan je je eigen kluisje openen/sluiten en eten betalen. Je kan bij de entree aangeven of de kids ook mogen betalen met hun polsbandje of bijv. met een limiet. Voordat je een flinke rekening krijgt bij het weggaan. Binnen zijn er voldoende plekken om te eten en te drinken. Er is zelfs een bar voor drinken in één van de binnenzwembaden.

Er is nog een heel gedeelte met relaxruimtes, sauna’s, privévertrekken etc. Hier hebben wij geen gebruik van gemaakt, maar goed om te weten dat je je dagje uit eindeloos luxer kan maken.

Ook hier zou ik adviseren om een hele dag voor uit te trekken, zeker met mooi weer wanneer het buitengedeelte ook open en warm genoeg is. Wanneer het buiten nog dicht is, kom je met een lange avond ook al een heel eind  door de verschillende attracties heen. Rulantica heeft ook een eigen gedeelte in de app van Europa-Park waar een overzichtelijke plattegrond in zit.

Al met al een dikke vette 10 voor Europa-Park en raad ik iedereen aan om er een keer heen te gaan! Ga meteen voor een aantal dagen zodat je het park goed kan zien. Ook ideaal voor een tussenstop richting bijv. Italië. En omdat het dichtbij de Franse en Zwitserse grens ligt ook goed te combineren met die landen. Heel jammer dat het in Nederland nog niet de bekendheid heeft die het verdiend!

www.europapark.de

 

LEES OOK: 18X DE LEUKSTE ATTRACTIES VOOR KLEINE KINDEREN IN DISNEYLAND PARIJS

 

BLOG BY MAARTJE VAN DEN BOSCH

Mijn naam is Maartje en samen met Wesley zijn wij de trotse ouders van ons zoontje Pax (2014) en tweeling Kodi & Nola (2017). Ik ben geboren in een dorp maar de liefde heeft mij sinds 2010 laten settelen in Eindhoven, waar ik erg blij mee ben! Alles wat ik miste in mijn dorp, heb ik hier bij de hand. Ik zou niet anders willen. Naast lover en moeder ben ik (gelukkig) ook een collega. Ik werk bij de leukste woningcorporatie van Eindhoven! Hopelijk kan ik andere mensen inspireren met mijn blogs over o.a. Eindhoven, reizen & kinderkamers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.