CITYMOM IN BEIJING CHINA

IMG_5356
Bijing met kinderen
IMG_5291
beijing

nightmarket-beijing

Saskia Bowers verhuisde mid-2012 naar Beijing, na 7 jaar in Hong Kong te hebben gewoond. Haar beide zonen zijn geboren in de “Pearl of the River Delta” en het zal altijd een basis voor het gezin van Saskia blijven vanwege het werk van haar man. Na Hong Kong was ze klaar voor een nieuw avontuur en dat Is Beijing absoluut. Lees hier haar tips.

Waar te beginnen. Een expat vrouw die jaren in China heeft gewoond heeft een boekje geschreven getiteld “Living Happily in China” met als ondertitel “do me a favour and be happy in China, otherwise you may as well just leave”.  Ze zet het goed neer want China, en dan praat ik over Beijing, is een vieze, grauwe en uitgespreide stad maar als je inderdaad de goede kanten van het land, de mensen en de stad kunt zien dan ga je een geweldig onvergetelijk avontuur tegemoet.

Ons favoriete uitje is misschien wel de muur in Mutianju. Bergen, frisse lucht en een skilift die je omhoog en omlaag brengt. Lekker lopen. De tobogan naar beneden nemen is ook een geweldige optie – in een ijzeren sleetje naar beneden sjezen op een 1.5 km lange metalen baan. Prachtig! Verse noten en vruchten, boeren, riviertjes en leuke eet plekjes. In de winter gaan we veel weekenden naar Nanshan wat een uur rijden van onze voordeur is. Gezien de kids nog klein zijn hoeven we nog geen zwarte pistes te trotseren en geeft de donut-slide en tobogan genoeg voldoening. Met een echt open haardvuur buiten en houten banken met tafels, waan je je sommige dagen makkelijk in Europa!

Orlando zijn favoriete museum hier is het Railway museum waar je nog de oude stoom trein van Mao hebt staan. Stel je voor een grote film loods maar vol met rijen oude stoom treinen, meeste waar je in kunt klimmen en aan kunt raken. Dit is tien minuten rijden voor ons en geeft voldoende verkoeling in de hete zomer maanden. Tevens ligt het aan een oud spoor met een verlaten trein wat ergens spooky is maar tevens enorm karakter geeft aan de plek. Een rozijnen broodje van de Franse bakker en een pakje appelsap maken deze ervaring des te beter. Beijing heeft ontzettend veel musea die heel goed zijn, zoals als het zomer paleis, de verboden stad, het Mao mausoleum en de vele tempels en authentieke hutong buurten met de authentieke watch towers. Sommige van deze hebben nu een restaurant of galerie erin.

De Beijing Zoo en Aquarium is super en de Blue Zoo eveneens – kinderen gaan hier voor school trips naartoe. De parken echter spreken mij veel meer tot de verbeelding. Ze zijn enorm, het zijn er veel en ze bieden alles – van heuvels waar je met je fietsje naar beneden kan rollen tot klimrekken, eendjes voeren en soms mooie gebouwen. Ritan park in het centrum bij de 2e ringroad is een van mijn favorieten; je waant je soms in Rusland hier en hoort overal Russisch om je heen als je hier bent. Het is een klein park in het Russische kwartier en heel fascinerend. Chaoyang park is een van de meest bekende parken. Het is enorm en heeft een strand (gras en zand) en mijn goede vriend beschreef het eens als een van de beste plekken om als spion je vijand kwijt te raken – het heeft zoveel ruimte en hoekjes, weggetjes, het is niet te bevatten.

Beijing heeft een hard klimaat, enorm droog en daarbij stoffig. De maanden april en mei worden gekenmerkt door een vreemd soort “fluff” dat rond vliegt van de populieren geloof ik, dus allemaal paarden-bloemen stofjes als het ware die continu door de lucht vliegen, dag en nacht voor 6 weken lang. Heel raar fenomeen en geen slimme zet op die bomen planting!  Herfst en lente duren slechts 2-3 weken en dan zet de winter zich om in de zomer of andersom.  Winters zijn lang en grijs en je gaat gek genoeg echt een beetje in “hibernation” hier. En dan in de zomer zie je ineens iedereen weer “poef” buiten. Heerlijk!
Uiteraard zijn de Hutongs in Beijing een van de meest besproken uitjes en ze zijn ook werkelijk geweldig en zo uniek. Je kunt geen genoeg krijgen van de kleine kronkelige straatjes en wat het te bieden heeft; de mensen en het authentieke. Bijna alsof de moderne tijd hier nog niet is binnen gedrongen. Al is dat uiteraard niet waar voor veel hutongs die vandaag de dag of niet meer bestaan, of gerenoveerd zijn, of die nu een commerciële bestemming hebben gekregen. Maar er zijn nog meer dan genoeg unieke en oude hutongs te vinden. Een Nederlands meisje in Beijing organiseert fietstochten door de Hutongs en centraal Beijing, moet ik nog eens proberen als beide kids op school zitten!
Websites die goed zijn om te bezoeken als je in Beijing bent en wilt zien wat er op de sociale agenda staat, zijn:
www.chinaculturecenter.org
www.bikebeijing.com/tours/Bike_Hutongs.htm
Voor hotels en unieke ervaringen bij de muur of in de hutongs en het art district:
www.communebythegreatwall.com/en
www.gracebeijing.com
www.theschoolhouseatmutianyu.com
http://agendabeijing.com/boutique-hotels

Vorige artikel

LAMP SNUFFIE

2 Reacties

 1. Ton

  Sas,
  Wat een leuke beschrijving van Beijing.
  Zo heb ik het met jou meegemaakt.
  X K&K

  Antwoord
 2. Mireille

  Ik ben met kids een week in bejing voor bruiloft … Mn familie reist daarna door en gaat de natuur en t water op verder China in….. is er ok bejing ook iets bijzonders met natuur, dieren ( geen zoo) en rijstvelden etc te boeken??

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.