HOE KUN JE BESPRAREN OP VERWARMING

Je kunt er niet omheen: het verwarmen van je huis is de laatste tijd behoorlijk duur geworden. Binnenkort komt de winter er weer aan, dus wellicht vraag je je af wat hoe je eventueel kunt besparen op de verwarming van je woning. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je zelf kan doen om de kosten te drukken, zoals slimmer of zuiniger stoken, of het installeren van een radiator ventilator

Wat kost verwarming per dag ongeveer? 

Hoeveel kost verwarming per dag precies? Deze vraag kan je maar moeilijk in algemene zin beantwoorden. Dit hangt af van de grootte van je woning, de mate waarin je woning geïsoleerd is, maar ook van je eigen stookgedrag en warmtebehoefte. Bovendien hangt dit ook nog eens af van het weer in een bepaalde periode. 

Tijdens een vorstperiode vraagt het uiteraard fors meer energie om de woning tot een aangename temperatuur te verwarmen dan tijdens een zachte winter. Gemiddeld kost het verwarmen van een woning in 2022 circa 7 euro per dag. Echter, omdat de prijzen van energie nog altijd stijgen, zou dit zelfs nog iets meer kunnen zijn. Het kan dus behoorlijk lonen om je te verdiepen in besparingsmogelijkheden. 

Verwarming uitdraaien of juist niet?  

Door die sterk gestegen kosten denk je wellicht dat het beter is om de verwarming helemaal niet meer aan te zetten of zo min mogelijk. Dit is echter geen aanrader. Zelfs als je weggaat voor een aantal dagen is het niet slim om je verwarming helemaal uit te zetten.

Bij koud winterweer loop je het risico dat (water)leidingen bevriezen. Ook als er geen vorst verwacht wordt, is het slim om je verwarming toch op minimaal 15 graden te laten staan. Dit is beter voor het binnenklimaat in je huis: zonder af en toe stoken wordt het te vochtig in de woning in de wintermaanden. Daardoor kan bijvoorbeeld schimmel ontstaan in bepaalde hoeken en op raambekleding en meubels: zonde en ook nog eens heel ongezond.

Slimmer en zuiniger stoken: verwarmen wanneer het nodig is 

Beter is het dus om niet zozeer de verwarming uit te draaien, maar ervoor te kiezen om slimmer en zuiniger te stoken. Met een programma op je thermostaat kun je ervoor zorgen dat het behaaglijk is op tijden dat je daadwerkelijk thuis bent, zoals ‘s ochtends vroeg en in de avonduren. Ook stel je hiermee een ondergrens in: daalt de temperatuur tot 15 graden, dan wordt je verwarming ook ‘s nachts of overdag bij afwezigheid weer even aangezet.

Wel kun je ervoor kiezen de verwarming iets lager te zetten dan gebruikelijk. Met een warm vest is het dan alsnog comfortabel in je woning. Ook een radiatorventilator draagt bij aan meer warmtecomfort bij een lagere temperatuur op de thermostaat, doordat de warme lucht sneller verspreid wordt in de ruimte. 

Alle kamers verwarmen of niet? 

Het is niet persé nodig om alle kamers in je woning te verwarmen. Door het leidingstelsel wordt een woning met centrale verwarming over de hele linie enigszins verwarmd. Het systeem moet zijn warmte kwijt kunnen, dus zet wel in meerdere kamers de verwarming aan.

Kies bijvoorbeeld voor verwarming in de badkamer, een studeerkamer en de woonkamer, maar houd de slaapkamer zoveel mogelijk koel voor een goede nachtrust. Kortom: door gericht te verwarmen op de tijden en plekken dat je het nodig hebt, stook je vaak al een stuk zuiniger. 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.