VLIEGEN MET KINDEREN; 5 TIPS HOW TO SURVIVE

Reizen met kinderen

Vliegen met kinderen; iedere ouder weet: dat kan nogal een, eh, beproeving zijn. Zo niet, een nachtmerrie. Binnenkort vlieg ik weer met een peuter en kleuter. Het is niet de eerste keer dat we vliegen en inmiddels weet ik: een goede voorbereiding en een flinke dosis ‘laissez faire’ zijn het halve werk. Bij deze mijn tips:

1. Wees voorbereid

Een slimme meid is op haar vlucht voorbereid. Vliegen met kinderen betekent dus niet op het allerlaatste moment beginnen met het inpakken van de handbagage, zoals ik ooit deed. Dom, dom, dom. De kans is groot dat je iets vergeet. Maak ruim van tevoren een checklist. Voldoende luiers? Check. Extra schone in kleertjes in geval van doorlekken/onderkotsen? Check. Lievelingsknuffel mee? Check. En ga er maar vanuit dat die speen 20 keer valt, of wegrolt. Neem dus altijd een reservespeen (of twee) mee. Lees ook; alle tips van de stewardessen van Lufthansa over vliegen met een baby. 

2. Slim boeken

Probeer als het even kan te vliegen op een tijdstip dat overeenkomt met de slaaptijden van je kind – zeker op een lange vlucht. Flesje erin, boekje voorlezen en met een beetje geluk valt je baby/dreumes in slaap. Ook slim: boek een stoel bij het raam. Voor de allerkleinsten niet interessant, maar zodra ze een beetje kunnen zitten en aandacht voor de wereld om zich heen hebben, wordt het een ander verhaal. Check of de maatschappij stoelen met eigen televisie heeft. Zeker voor oudere kindjes een uitkomst. Koptelefoon erop en je hebt er geen omkijken meer naar.

3. Entertain

Peuters zijn snel verveeld. Zorg dus voor een goede wapenuitrusting om de verveling tegen te gaan: lichtgewicht voorleesboekjes, stickers, rozijntjes, drinken, klein cadeautje. En last but not least: de Ipad of Iphone. Tijdens een lange vlucht is zo’n ding echt een life saver. Zorg er wel voor dat je telefoon opgeladen is! Een keer een lege telefoon gehad, dus geen vermaak. Dat wil je niet! Voor kindjes vanaf een jaar zijn apps met dierengeluiden (Baby Chords, Sound Touch app) altijd goed. Bij mijn kinderen (2.5 en 4 jaar) zijn de apps van TocaBoca en Pepi Play favoriet. Betaald, maar de investering waard: prachtig design, leuke geluidjes en er valt genoeg te ontdekken. O’ja: let er op dat ‘kopen in de AppStore’ uitstaat. Kom je niet voor onaangename verrassingen te staan bij terugkomst.

4. Spreid

Geef niet alles in een keer weg, maar spreid. Zet de Iphone of Ipad pas in als het echt niet anders kan. Zelfde geld voor cadeautjes. Zorg voor eten waar ze een tijdje zoet mee zijn (rozijntjes, suikervrije lolly)). Veel kinderen vinden vliegen reuze spannend. Laat ze eerst lekker uit het raam kijken, en benoem wat je allemaal ziet tijdens het stijgen. Ook favoriet bij kleintjes: het opklaptafeltje in- en uitklappen. Of het raamklepje op en neer schuiven. En dat dan minstens 30 keer. Gewoon laten doen. Of je medepassagiers daar ook blij mee zijn, is nog maar de vraag, maar dat merk je vanzelf.

5. Laat los

Tsja, in het ergste geval zit je het grootste gedeelte met een krijsend kind op schoot. Niet alle kinderen laten zich makkelijk vermaken. Ook kan voor kleintjes het stijgen en dalen pijnlijk zijn, zeker als ze last hebben van een verstopte neus (altijd neusspray mee!). En eerlijk is eerlijk: acht uur op een stoel zitten, terwijl je net hebt ontdekt dat je kunt lopen, is ook de hel. Daarom, lieve mama’s: keep calm, ook al lijkt dat soms onmogelijk. Bedenk: over een paar uur zitten we heerlijk op een tropisch strand, zippend aan een kokosnoot. Chagrijnige medepassagiers? Niets van aantrekken. Eenmaal uit het vliegtuig zie je ze toch niet meer!

 

LEES OOK: VLIEGEN MET JE KIND? DIT ZIJN DE REGELS PER VLIEGMAATSCHAPPIJ. 

 

GEEN ARTIKEL MISSEN? Like CITYMOM op Facebook of op Instagram!

 

Blog by Marit de Wit

 

 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.