SOORTEN VOEDING DIE JE KUNNEN HELPEN BIJ SPORTEN

Gezondheid en sporten. De ene MOM is er meer mee bezig dan de ander. Toch is het erg belangrijk! Een gezond lichaam heeft nu eenmaal meerdere voordelen dan een ongezond lichaam. Wanneer je veel aan het sporten bent, bijvoorbeeld in sportschool Amersfoort, wil je wel dat je daar ook de juiste voeding bij eet. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat het alsnog niet gezond is wat je doet. In deze blog lees je meer over de voeding en het drinken die je kan helpen bij het sporten. 

Eet wat voor het sporten

Wanneer je bijvoorbeeld sport in een sportschool, is het belangrijk dat je genoeg energie hebt voor het sporten. Deze energie kun je halen uit eten. Het is dus belangrijk dat je ongeveer 2 tot 3 uur voor je gaat sporten iets eet. Het gerecht wat je op dat moment eet, kan het beste samen gaan met een halve liter water. Wanneer je dit inneemt, heb je genoeg energie en vocht voor het sporten. 

Zorg voor een kleine maaltijd

Als je wat gaat eten voordat je gaat sporten kan dit beter een wat kleinere maaltijd zijn. Wanneer je eet moet je lichaam dit verteren. Wanneer je lichaam dit doet gaat het in een constante aanvoer van het bloed naar maag-darmkanaal. Wanneer je een groot gerecht eet en daarna direct gaat sporten, heeft je lichaam niet de tijd alles goed te verteren, waardoor er twee processen samenkomen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld maagklachten ontstaan.

Wanneer het toch zo uitkomt dat je wel iets moet eten voor het sporten probeer dit dan met kleine maaltijden. Ook is het hierbij handig producten te pakken die geen tot weinig vet, eiwitten of voedingsvezels bevatten. Deze voedingsmiddelen blijven namelijk erg lang in het lichaam, waardoor je er tijdens het sporten last van kan krijgen. 

Voorbeelden producten die je kan eten

Het is wel zo fijn als je weet wat je dan wel kan en mag eten voor het sporten. Belangrijk is om te weten dat je het grootste deel van de voeding na het sporten moet eten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een klein deel van je gerecht alvast op te eten. Hierbij is het wel belangrijk dat dit minder is dan de helft van je gerecht. Daarnaast kan wat groenten of een volkoren boterham ook goed zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat het niet al te groot is.

Wat gebeurt er als je gaat sporten op een lege maag?

Omdat het best wat gedoe is met voeding voor het sporten kan de gedachten komen: ‘Ik eet wel niet voor het sporten’. Toch is dit geen slim idee. Wanneer je geen voeding binnen hebt gekregen, hebben je spieren te weinig energie. Hierdoor kun je dus ook niet goed je spieren opbouwen. Wanneer je minder voeding in je lichaam hebt, heb je dus minder energie en zal je eerder stoppen met het sporten. Het kan zelf voorkomen dat je flauw valt tijdens het sporten, omdat je glucosegehalte flink gedaald is.  

LEES OOK: TIPS VOOR VEILIG SPORTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.