HOE VIND JE HET MEEST GESCHIKTE AUTOSTOELTJE VOOR JE KIND?

Je hebt inspiratie opgedaan op Kidsproof Travel en je kunt niet wachten om ook met je gezin in de auto te stappen en op vakantie te gaan? Maar eerst nog een autostoeltje. Welk autostoeltje is geschikt en handig in gebruik voor mij, de auto en veilig en prettig voor mijn kind? Als je je kind mee wilt nemen in de auto, heb je een goed en veilig autostoeltje nodig. Keuzes maken is soms lastig, helemaal als het veiligheid betreft. Er is veel keuze in autostoeltjes, en dan is er nog persoonlijke voorkeur. Daarom worden er in dit artikel tips gegeven over het kiezen van een autostoeltje. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje?

De basis

Als eerste stap is het van belang om te kijken wat je kind precies nodig heeft. Kijk niet alleen naar de eigen behoeften, maar ook naar de wettelijke regels over autostoeltjes. Als je kind de lengte van 135 centimeter nog niet heeft bereikt, is het gebruik van een autostoeltje verplicht. Daarna is een gordel voldoende. Qua keuze voor een autostoeltje is het gewicht van belang. Weegt je kind minder dan dertien kilo, dan is een babyautostoeltje voldoende. Weegt je kind tussen de negen en achttien kilo, dan is een kinderautostoeltje van toepassing. Maar zodra je kind meer weegt dan vijftien kilo, is een zitverhoger met rugleuning voldoende veilig. Kinderen die langer zijn dan 125 centimeter en meer dan 22 kilo wegen, mogen op een zitverhoger zonder rugleuning.


Onderling vergelijken

Zodra je weet wat je kind precies nodig heeft, blijft het lastig om te kiezen. Er blijft verschil in prijs, kwaliteit, uiterlijk en gebruik. Als je er zelf niet uitkomt, kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen in de jaarlijkse ANWB-Autostoeltjestest, waarin veel autostoeltjes met elkaar worden vergeleken. Let er bovendien op dat het autostoeltje een Europees keurmerk bezit. Dit geeft garantie voor veiligheid en bescherming. Kijk goed rond en vraag naar ervaringen bij vrienden en bekenden met kinderen.

Eigen voorkeuren

Zodra je eruit bent wat je kind precies nodig heeft en wat het beste autozitje is, is het ook aan te raden om naar je eigen voorkeuren te kijken. Hoe wil je bijvoorbeeld je autostoeltje neerzetten? Hoe zwaar mag het stoeltje zijn? Past hij wel goed in de auto? Denk ook aan praktische zaken, zoals uitwasbaarheid van de bekleding, bevestiging van het autostoeltje en of je een babyautostoeltje op de kinderwagen kunt plaatsen.

Veiligheid verzekeren

Naast een geschikt en veilig autostoeltje, is een goede autoverzekering zeker van belang als je met je kind reist. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende autoverzekering afsluiten, zoals schadeverzekering voor inzittenden. Net als bij de autostoeltjes zelf, is het aan te raden om een te gaan voor autoverzekering vergelijken. Zodat je de beste voordelige verzekering vindt. En ja, natuurlijk wil je schade voorkomen en wil je niet denken aan ongelukken of onveiligheid. Rij daarom veilig, en wees kritisch bij de aanschaf van een autostoeltje. Blijf denken aan de veiligheid van je kind, maar zorg er ook voor dat je weet wat je hebt aan de autoverzekering en wie je moet bellen als je wel pech krijgt.

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.