BLOG MAX: TAND #1

Tand 1 IN

Jawel, het is zover: Julius’ eerste tand is in aantocht! Het is pas een klein puntje, maar het begin is er. Het was zo’n euforisch moment: “Schat, volgens mij zie ik Juul’s eerste tandje! Echt??? Wauw!!!” We waren net zo opgewonden als toen we erachter kwamen dat Julius in mijn buik groeide. Gek, eigenlijk. Of… nee eigenlijk helemaal niet gek. Alle ontwikkelingen zijn even uniek en bijzonder. Het is toch fantastisch dat de natuur alles zo heeft geregeld dat er bijvoorbeeld tandjes komen, wanneer je kind die nodig gaat hebben? Ik kan me nog echt niet voorstellen dat hij over een paar jaar een mond vol tanden heeft. Het tandloze bekkie, waar hij zo heerlijk mee kan lachen, zal binnenkort plaats moeten maken voor de eerste echt tand. Het gaat echt te snel. Dit is de laatste kans om Juul te zien lachen, zonder dat er een tandje te zien is. Nog maar heel even terug lachen, naar dat mooie roze gebitje. Julius kan met zekerheid zeggen dat het echt geen pretje is, dat tanden krijgen. Als hij kon praten, had hij het gezegd. Benieuwd wanneer hij zijn eerste woordje zegt, voordat we het weten gaat hij ook nog met dat mondje vol tandjes praten! Er zijn al 2 flesjes Chamodent van VSM doorheen gegaan en het bijtringen-aanbod in de koelkast wordt ook steeds groter. Gelukkig helpt het allemaal wel een beetje, maar het blijft zielig voor die kleine mensjes. Gaan de 19 resterende doorkomende melktandjes ook voor zoveel pijn zorgen? Ik hóóp het niet. Die paar slapeloze nachten kunnen we wel aan, Mark en ik. We zijn een topteam, zo is gebleken! Mark de luier, ik de fles. Mark de fles, ik de luier. Maar ons kleine kuikentje pijn zien hebben, zoveel pijn dat hij ervan moet krijsen… Dat zien we liever niet nog 19 keer. Konden ze bij het scheppen van de mens, het krijgen van tandjes niet anders instellen? Zo van: als ze slapen, komen de tanden door en wanneer ze dan wakker worden, is er een tandje bijgekomen. Een beetje pijn mag, maar niet zo erg dat ze ervan moeten huilen. Hup, binnen een maand een mond vol tanden en dat vrijwel pijnloos! Als dat niet fijn zou zijn. Helaas. Daar hebben ze toch niet echt goed over nagedacht bij de afdeling ‘hoe laten we de tanden doorkomen?’. Omdat het dus niet anders kan dan met pijn, kunnen we er maar beter het beste van proberen te maken. Daarom heb ik mijn best gedaan om, naast de klassieke bijtring en druppels, nog wat andere tips & tricks te verzamelen, om de pijn bij doorkomende tandjes te verzachten:

    1. Probeer iedere avond met een babytandenborstel het gebitje van je baby te poetsen. Het verlicht de pijn van je kind enigszins. Als het eerste tandje door is, moet je zelfs iedere avond met een peutertandpasta poetsen, omdat het glazuur nog niet is uitgehard en daardoor dus nog erg kwetsbaar is.
    2. Steek je hand in een vochtige washand en laat je kind hierop bijten. Het washandje geeft verkoeling en en tegelijkertijd is je vinger de ultieme bijtring om op te kauwen.
    3. Masseer met een (schone!) vinger de plek waar het tandje doorkomt. Je kunt dit ook doen met de bolling van een theelepeltje. De spanning wordt aanzienlijk minder en de pijn dus ook.
    4. Mocht je kind echt heel veel last hebben en de hele dag huilen, dan mag je hem/haar  gerust voor het slapen gaan een zetpil geven. Wel een zetpil van maximaal 120 mg. Je kind zal hierdoor rustig worden en lekker kunnen slapen, waardoor hij/zij er de volgende dag weer tegenaan kan.
    5. Troost je kind en geef hem/haar extra aandacht en liefde. Door de afleiding, zal hij/zij niet de hele tijd bezig zijn met de pijn van doorkomende tandjes. Vitamine L, dat is het belangrijkste.

Het eerste tandje presenteert zich meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Het kan natuurlijk ook zo zijn  dat je kind pas 3 maanden is of nog helemaal geen tanden heeft op zijn of haar eerste verjaardag. Sommige baby’s worden zelfs geboren met de zogeheten ‘geboortetand’. Maak je geen zorgen, ieder kind ontwikkelt zich anders.

-X- Max

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.