ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ZONNEBRAND VOOR KINDEREN

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ZONNEBRAND VOOR KINDEREN

Een zonnebrand is een product die de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. En zo tegen vroegtijdige huidveroudering en verbranding. Een belangrijk en onmisbaar huidverzorgingsproduct dus! Met name in de warme zomermaanden. Er worden tegenwoordig allerlei soorten zonnebrandcrèmes voor kinderen aangeboden. Toch is niet ieder product even huidvriendelijk. Sommige zonnebrand producten bevatten bijvoorbeeld irriterende ingrediënten of slechte zonnefilters. Wat voor huidirritatie en eczeem kan klachten kan zorgen.

Let er verder ook op dat je de zonnebrand niet te dun smeert. Of de zonnebrand, op een te natte huid smeert, waardoor het niet goed blijft zitten. Ook hierdoor kan de gevoelige baby en kinderhuid snel verbranden.

Hetzelfde geldt trouwens voor natuurlijke ingrediënten. Veel natuurlijke stoffen, en dan met name etherische oliën, reageren op zonlicht. Op die manier biedt de zonnebrandcrème wel bescherming tegen de uv straling, maar zorgt het tegelijkertijd ook voor overgevoeligheidsreacties. Of zelfs lokale verbranding.

Welke zonnebrand voor kinderen kies je?

Reden genoeg dus om ook kritisch naar de zonnebrand van je kindje te kijken. Maar ja, wat wil je er wel in zien? En wat juist niet? De zoektocht naar de beste zonnebrand voor kinderen is vrij lastig. Met name voor de gevoelige kinderhuid kan de zoektocht naar zonnebrandcrèmes een uitdaging zijn.

Ik heb inmiddels van heel veel zonnebrandcrèmes de ingrediëntenlijsten bekeken en beoordeeld. In deze Top 10 beste zonnebrand voor kinderen lees je mijn favoriete producten. Kies het liefste altijd voor spf 50. Dit biedt een goede zonbescherming.

Ben je op zoek naar zonnebrand voor volwassenen? Ook hiervan heb ik een lijst online staan. Je leest het hier: Top 10 zonnebrand voor volwassenen.

Voorbeelden van goede zonnebrand voor kinderen

Hieronder vind je alvast een paar voorbeelden van beste zonnebrand producten voor kinderen. Deze zijn zowel geschikt voor baby’s als oudere kinderen, waaronder de gevoelige kinderhuid. Zoals je kunt zien ben ik groot fan van de Biodermal zonnebrand. Maar ook hierbij is het belangrijk om alsnog goed naar de formuleringen te kijken.

Waarom is parfumvrije zonnebrand zo belangrijk?

Het is dus belangrijk om kinderen goed in te smeren met een huidvriendelijke en werkzame zonnebrand. Hierin raad ik altijd aan om voor een parfumvrije zonnebrandcrème te gaan, maar waarom is zonnebrand zonder parfum eigenlijk belangrijk?

Parfum is de grootste oorzaak van allergisch contacteczeem. Dit is een huidontsteking die optreedt wanneer de huid meerdere keren in contact komt met een bepaalde stof. In dit geval dus parfum. Je kunt jarenlang zonder problemen parfum smeren en hier opeens allergisch op reageren.

Parfumvrije zonnebrandcrème voor kinderen is wat mij betreft daarom een must! De toevoeging parfum voegt tenslotte niks toe aan het product. Behalve het lekkere geurtje heeft de stof geen voordelen voor de huid.

Waarom is alcoholvrije zonnebrand zo belangrijk?

Naast zonnebrand zonder parfum, zou ik ook voor zonnebrand zonder uitdrogende alcohol gaan. Slechte alcohol wordt enkel aan cosmetica toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen. Zonder enige positieve bijdrage aan de huid.

Integendeel, deze stof kan de huid irriteren en uitdrogen. Daarom is het raadzaam om slechte soorten alcohol in cosmetica, en dus ook in zonnebrand, te vermijden. Tenzij het vermeld staat als laatste ingrediënt in de ingrediëntenlijst Dan is de toegevoegde concentratie namelijk erg laag.

Wat zijn goede zonnefilters?

Er zijn twee soorten zonnefilters: chemische en fysische. Beide zijn verantwoordelijk voor de sun protection factor (SPF) in je zonnebrandcrème en beschermen de huid tegen Uv-straling. Wel werken beide zonnefilters op een andere manier,

Chemische zonnefilters

Chemische zonnefilters laten de zonnestralen eerst je huid binnen en maken ze vervolgens onschadelijk. Je herkent deze filters aan hun doorzichtigheid, bijvoorbeeld in een zonnebrandolie of spray.

Fysische zonnefilters

Fysische zonnefilters daarentegen laten echt een witte laag op de huid achter. Die de zonnestralen direct weerkaatst, waardoor uv stralen niet de kans krijgen om de huid in te dringen. Daarom verkies ik fysische zonnefilters boven chemische zonnefilter.

Bovendien is van verschillende chemische zonnefilters bekend dat ze irritaties, allergieën, instabiliteit of zelfs hormoonverstoringen kunnen veroorzaken.

Zonnefilters die ik zou vermijden zijn onder andere: oxybenzone, octocrylene, homosalate en ethylhexyl methoxycinnamate. Zonnefilters die ik daarentegen wel kan aanraden, zijn: Tinosorb, Uvinul A, Octyltriazone en Ensulizole. Daarnaast zou ik altijd voor een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor gaan, het liefste SPF 50.

Zonnebrand smeren kinderen

Veel kinderen vinden het niet fijn om ingesmeerd te worden met een zonnebrandcrème. Ze spelen liever lekker door of springen direct in het zwembad. Toch is goed smeren wel heel belangrijk.

Wat je daarom eventueel kunt doen is een spelletje maken van het insmeren. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Deze heb ik niet zelf bedacht, maar zijn speciaal ontwikkeld om je kindje makkelijker te kunnen insmeren. En zo een goede bescherming tegen de zon te bieden!

Zonnebrand spelletje 1

Dit spelletje lijkt een beetje op body paint met zonnebrand. Geef je kinderen een beautyblender of make-up sponsje. En laat ze jou en zichzelf van top tot teen beschilderen. Dit spelletje duurt iets langer, maar is wel een hele effectieve manier om kinderen geïnteresseerd te krijgen in het smeren van zonnebrandcrème.

Zonnebrand spelletje 2

Een wat snellere en gemakkelijkere manier van zonnebrand smeren is elkaar insmeren. Dit kan wel alleen als er meerdere kinderen zijn. Zorg dat ze allemaal een treintje maken en geef iedereen wat zonnebrandcrème. Zorg er vervolgens voor dat iedereen het kind voor zich insmeert.

Zonnebrand spelletje 3

Het laatste zonnebrand spelletje is vrij simpel, namelijk: kleine toefjes zonnebrand op je kindje aanbrengen. Laat je kindje vervolgens verbindingen maken tussen deze stipjes, door ze uit te smeren. Kinderen vinden dit vaak een leuk spel en geen één stipje wordt overgeslagen!

Ben je benieuwd naar meer leuke spellen voor kinderen? Bekijk dan hier de leukste spelletjes voor kinderen.

beste zonnebrand

Geschreven door Sproetonline

Hi! Mijn naam is Luus, huidtherapeut, en drie jaar geleden begonnen met het platform Sproetonline. Op mijn website en Instagram probeer ik de consument te beschermen tegen nietszeggende en vooral misleidende cosmetica claims.

Er zijn tenslotte zoveel producten te koop die helemaal niets voor onze huid doen. Of, misschien wel nog erger, de conditie van onze huid alleen maar verslechteren. En dat is zonde. Niet alleen van je geld, maar ook van je huid.

Volwassen huid

Het smeren van de verkeerde cosmetica producten kan dus voor allerlei vervelende problemen zorgen. Denk aan: een allergische reactie, vroegtijdige huidveroudering, een rode huid, een droge huid, een branderig gevoel en zelfs eczeem.

Daarnaast is het zo dat sommige cosmetica producten huidklachten zelfs in stand kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan de huidklacht couperose, waarbij worden uitgelokt door het smeren van munt of citrus stoffen.

Of acne klachten die verergeren of zelfs veroorzaakt worden door te agressieve was-stoffen en/of hoge concentraties uitdrogende alcohol. Om nog maar niet te spreken over de vele cosmetica allergieën die optreden als gevolg van slecht geformuleerde dag,- en nachtcrèmes.

Gevoelige kinderhuid

Voor baby’s is het risico op allergische reacties nog veel groter. De babyhuid is namelijk vele malen dunner dan onze volwassenhuid. En daarom ook veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Denk aan: schadelijke stoffen, milieu vervuilende stoffen en natuurlijk uv stralen.

Wat ik daarom heel slecht begrijp, is dat zelfs aan zonnebrand voor kinderen irriterende stoffen worden toegevoegd. Dit kan direct of op latere leeftijd voor allerlei huidklachten zorgen. Sommige zelfs van chronische aard.

Het smeren van een goede zonnebrand zonder troep is daarom belangrijk. Ik hoop jullie hier met Sproet een handje in te helpen!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.