Waarheen met vakantie als nieuw gezin

Summer

08.06.14. Het eerste levensjaar van Julius stond in het teken van de drie R’en: rust, ritme en reinheid. Alles was nieuw, spannend en hoe makkelijk wij ook konden zijn, Julius had en heeft de drie R’en hard nodig. Een vakantie met een kleintje zagen we dan ook als een behoorlijke uitdaging. Te groot eigenlijk, want we zijn niet verder gekomen dan een huisje in een park, waarvan we meer moe terugkwamen dan de bedoeling was. Harde bedden, klein, vies en onhandig. Had ik al gezegd dat het huisje klein was? Zo klein, dat we alleen door middel van een sprong vanaf de drempel ons bed in konden komen, omdat Julius’ bedje alleen tussen de kast en het bed paste? Wat ook betekende dat we alleen bij onze spullen konden als Julius wakker was? Achteraf was een zonvakantie misschien niet eens zo’n grote uitdaging geweest, als we dit avontuur al hebben kunnen overleven… Dit jaar is alles alweer anders, want Julius is uitgegroeid van een klein hulpeloos wezentje, tot een steeds zelfstandiger bijna lopend minimensje. De vakantie is geboekt en wat een geregel en voorbereiding het ook zal zijn, we kijken er heel erg naar uit om met zijn drieën een weekje naar de zon te gaan! Maar, waar moet je nou op letten als je een vakantie boekt met een kleintje? Tja, het is natuurlijk maar net wat je wilt, maar in de basis zal het niet veel uitmaken. Waar wij op hebben gelet bij het boeken van onze vakantie:

Bestemming: Is het een land waar je veilig over straat kunt? Wij vinden het belangrijk om de vrijheid te hebben wat betreft activiteiten buiten de accommodatie, dus het is wel fijn om wat informatie over het land van bestemming te vergaren, voordat je boekt. De hele dag gevangen zitten op een resort zien we niet zo zitten en met gevaar voor eigen leven de straat op gaan ook niet. Onze keuze is op Kreta (Chania) gevallen, omdat we daar kunnen gaan en staan waar we willen en omdat het een, voor zover je dat kunt weten, veilige plek is.

Reistijd: Het is de eerste keer dat we met Julius gaan vliegen of überhaupt met hem op vakantie naar het buitenland gaan. Uren in de auto zitten voor een weekje vonden we niet echt een aantrekkelijke optie, dus hebben we voor een vliegreis gekozen. Vroeger kon ik nog weleens geïrriteerd omkijken, als een kind onophoudelijk bleef schreeuwen, maar nu begrijp ik als geen ander dat je er soms gewoon niets aan kunt doen. Hopelijk blijft Juul rustig en zijn onze medereizigers een beetje begripvol in geval van huil-uurtjes. Om een beetje op safe te spelen, hebben we een bestemming gekozen, waarvan de reistijd ongeveer iets meer dan drie uur zal zijn. Het kan zomaar zijn, dat het niets uitmaakt, maar gevoelsmatig zagen we het niet zo zitten om tien uur met kruipgrage Julius op een stoel in het vliegtuig te zitten.

Klimaat: Hoe is het weer op de gekozen bestemming? Niet te warm, niet te koud?
Met een kleintje lijkt het ons geen succes om naar een land te gaan, waar het drukkend benauwd is en waar je huid er na vijf minuten als gegrilde kip uitziet. Chania is wel warm, maar het waait er zo nu en dan ook goed door. Parasolletje mee, zonnebrand smeren en gaan!

Afstanden op de bestemming: Onderweg zijn met een kind is vragen om volle tassen met wat-als-er-iets-gebeurt-spullen, zo ook als je op vakantie bent. Een dagje strand ziet er al gauw uit als een reis van twee weken, als ik sommige gezinnen (inclusief onszelf) bekijk. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een accommodatie, waarbij je zo dicht mogelijk bij strand en centrum zit. Hoe fijn is het als je geen luiers meer hebt en je maar een paar stappen hoeft te zetten om bij de supermarkt te komen? Of: hoe naar is het als je kind alle luiers binnen een paar uur heeft volgepoept, je er te laat achter komt dat de luiers op zijn én dat je dan nog een halfuur in de bus moet zitten voor een nieuw pak? En dan moet je ook nog een halfuur terug, just saying. Wat het strand betreft: bedenk je eens wat je allemaal mee moet en wil nemen en beeld je dan in dat je met al die spullen én je kind een halfuur moet gaan lopen. Houd dat beeld even vast, dan ga ik vast door naar het volgende punt.

Kindvriendelijkheid accommodatie: Is er de mogelijkheid om een babybedje te boeken of te plaatsen? Is er een kinderzwembad? Zijn er kinderstoelen aanwezig op de accommodatie? Is er een plek waar je kind kan spelen? Gaan er veel gezinnen met kinderen naar de accommodatie van jouw keuze? Het is belangrijk om te weten hoe kindvriendelijk het ergens is, voordat je boekt. Het zou een beetje jammer zijn, als je op een plek terechtkomt, waar alleen maar feestende jongeren zitten, met keiharde muziek en nachtelijke kots-sessies. Wauw, terwijl ik dit schrijf voel ik me echt een oud wijf, haha! Maar goed, het is nu eenmaal zo dat een kroegentocht met een kind niet helemaal in het plaatje past. Toch?

Hotelkamer of appartement? Omdat Julius nog een middagdutje doet, moeten we een keer per dag terug naar ons appartement. Het is fijn als hij zijn schoonheidsslaapje in een aparte ruimte kan doen, dus daarom hebben wij voor een tweekamerappartement gekozen. Op die manier kunnen we zelf ook nog een beetje rommelen, in plaats van doodstil op een stoel te wachten tot Juul weer wakker is. Rommelen bedoel ik in de zin van een broodje eten, een boekje lezen, omkleden.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van genieten en de dagen nemen zoals ze komen, net zoals we thuis doen. Hopelijk zijn mijn tips zinvol en ben ik niks vergeten. Ik ben zelf ook nog maar een rookie op het gebied van reizen met kinderen, maar het is fijn om zoveel mogelijk tips en tricks tot je te nemen, zodat je een beetje voorbereid bent, toch?

-X- Max

 

 

Vorige artikel

ER WAS EENS....

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.