KINDVRIENDELIJKE CITY GUIDE DEN HAAG; HIER MOET JE HEEN MET KINDEREN

 

“Jij bent de Haagse mama”, zei Bettina. Anouk ging me voor en alhoewel ze Den Haag heeft verruild voor Amsterdam, weet ik zeker dat ze ‘de mooie stad achter de duinen’ nooit zal verloochenen. Net als ik. Geboren en getogen, met een periode in de hoofdstad en een droom om in Parijs te wonen, ben ik voor nu ‘als Haagse moeder’ aangewezen om jullie de hotspots van Den Haag te mogen onthullen.

PICKNICKEN IN DE PALEISTUIN

Kid- & Momproof. De stad is vooral heel aangenaam; erdoorheen lopen of fietsen is absoluut geen straf, sterker nog een zonnige dag in de Paleistuinen met een picknickmand van Van Prinse & Co is ietwat andere koek dan hutjemutje in het Vondelpark.

3X MUSEA

Nadat je uitgebreid bent uitgerust in de koninklijke achtertuin loop je via de Prinsestraat langs Lola & Bikes richting het Lange Voorhout om even een kijkje te nemen in het Escher museum. Niets is zo typerend voor Den Haag als het Lange Voorhout, denk ik. Je kan zeggen wat je wilt over ‘Agga/ 070/ of Het Haagse, maar deze route is móói, mensen. Den Haag is gewoon fraai.

Mocht je in de museummood zijn, ga dan gelijk even langs Panorama Mesdag. Als kind heb ik hier aardig wat minuten doorgebracht en ook al ben ik er in geen jaren niet meer geweest, de herinnering zit er nog.

Ook het Kinderboekenmuseum is een bezoek waard. Jeugdliteratuur is een feest om te (her)lezen en ook al kennen we de hele trits ‘oude’ bekende titels uit ons hoofd, nieuwe namen zijn zowel voor ons kroost als voor ons altijd fijn.

STATENKWARTIER 

Heb je de stad wel een beetje gezien, ga dan het Statenkwartier in. Met de Frederik Hendriklaan als meest sfeervolle straat van Nederland (jáhá! Ik zei toch dat Den Haag cool was, overigens wel uitgeroepen in 2012) en een combinatie van va-voom en gezelligheid, kunnen jij en jouw kind(eren) hier best een tijdje vertoeven.

Bij het Kickinghorse café in de Paagman ben je welkom voor een heerlijke smoothie of een goede kop zwarte koffie terwijl je kind ronddartelt in Villa Paagman: de kinderboekenafdeling der kinderboekenafdelingen. (Even tussen u en mij: tijdens Koningsdag is de Frederik Hendriklaan is tevens dé plek waar je al eigenlijk als tijdens de welbekende Haagse Koningsnach –zonder t- een plek moet reserveren). 

STRANDTENT DE STAAT 

Praktisch achter ‘De Fred’ ligt het strand. Een luxe. Een paradijs voor kinderen En voor ons. De strandtent die ik het meest bezoek, is De Staat. Ergens in het midden tussen de andere strandtenten vind je er eentje die én heerlijk eten (en wijn, maar dat terzijde) serveert, én een kinderspeeltuin heeft én waar de muziek klinkt zoals-ie hoort te klinken in een strandtent. Niks geen hip gedoe, zoals in Bloemendaal. Nee, gewoon jezelf durven zijn. En valt er een oppas te regelen, ga dan vooral ‘s avonds naar een van hun feesten. 

PARKEN, TUINEN EN SPEELPLAATSEN 

Een enkele keer is het strand teveel gesleep en verplaats. Wat blijkt: er zitten hier ook verdomd mooie parken, tuinen en speelplaatsen waar je rustig kunt vertoeven, zonder dat je naderhand een privéstrand mee naar huis neemt. Sunny Court, Emmahof, Park Sorghvliet en de Zandvlakte zijn goede alternatieven.

POPPENTHEATER 

Overigens zijn in de bovengenoemden prima kinderfeestjes te organiseren. Waar dat ook kan (aha een bruggetje!), is het Kooman’s poppentheaterDenk ik aan jeugdsentiment, dan denk ik aan dit theater. Gelegen in de statige Frankenstraat, wisten ze er altijd weer (menig kinderfeestje werd hier gehouden) een zinderende voorstelling van te maken.

HAAGSE KINDERWINKELS 

Voor kado’s, must-haves ga je naar Matruschka, de Haagse kinderwinkel avant la lettre. Vervolgens verplaats je je naar Room, voor een lunch. Ook Carman & Co in de Reinkenstraat heeft een breed assortiment aan kinderkado’s.

Voor kleding zijn Boemerang, IKKS-kids, Scotch & Soda Shrunk en R’belle en Anneke (tweedehands designerkleding) de places to be.

Op de Prins Hedrikstraat 97 zit Achtung baby. Als je de winkel binnen stapt verwacht je het niet, maar alles in de winkel is tweedehands. Maar door de goede kwaliteit spullen lijkt alles wel nieuw! Ook verkopen ze handgemaakte producten, vintage speelgoed en meubels voor kinderen. En extra leuk, de ouderwetse fotomachine achterin de winkel! 

KOFFIE / LUNCH 

Als we het over een echte kindvriendelijke hotspot hebben, dan wil ik graag Zondag nog even in de spotlights zetten. In deze ontbijt-/koffie-/lunchplek kun waar je ongestoord zitten met kind. Er is een speciale hoek met speelgoed, terwijl jij aan de leestafel of op de bank mag genieten van koffie. Of thee. Of iets anders.

Op de hoek Prins Hendrikstraat en de Tasmanstraat (naast Achtung Baby) zit John & June’s. Bij dezerelaxde lunchroom waar alles zelf is gemaakt! En fijne speelhoek voor kinderen, kinderstoelen en een verschoontafel hebben ze ook. 

Nee, Den Haag is geen Amsterdam waar elke dag nieuwe hotspots opengaan. Ook geen Parijs (al heeft het er best iets van weg). En ook geen Stockholm (het stikt daar van de hippe moeders in sportwear meets haute couture). Maar we hebben wel een eigen strand. Parken waar we niet op elkaars kleden hoeven te liggen en ‘per ongeluk’ horen dat Floris net zindelijk is geworden. Prachtige musea. En sowieso hebben wij de allerleukste (kinder)Parade! Daarbij hebben de koffie- en lunchplekken allemaal WiFi en zijn dus workingmomproof. En als de kinderen rustig aan tafel blijven zitten, zijn er een paar knalgoede restaurants (Pastis, Lapsang, Manderin Palace, South of Houston, HanTing). Mochten er nog plekken zijn waar ik niet vanaf weet, dan hoor ik het graag. Een ode aan Den Haag.

 

 

 

Blog by Florine Duif 

 

 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.