fbpx

TUINIEREN MET KINDEREN. WAT TE PLANTEN? TOP 10 KINDVRIENDELIJKE GEWASSEN!

TUINIEREN MET KINDEREN. Wat te planten? Top 10 gewassen voor kinderen.

Kinderen zijn nieuwsgierig, willen leren door te doen en spelen graag in het zand. Als een kind in een tuin werkt, kan het de voldoening ervaren die het gevolg is van het zorgen voor iets in de loop van de tijd. Tuinieren is ook een geweldige manier om de werking van de natuur te onderzoeken. Met twee kleine CITY Kids is natuur namelijk niet altijd in de buurt. Daarom besloot ik de natuur naar de kids te halen. Wij hebben een tuin maar tuinieren kan ook gewoon in bakken op het balkon.

Voordat je gaat beginnen met tuinieren is het wel fijn als je tuin ‘tuinier proof is’. Een hovenier kan je helpen daarbij. Vraag daarom eerst enkele kosten van hoveniers aan en laat je tuin in orde maken voordat je gaat beginnen.

Hoewel er veel gewassen geschikt zijn voor de jonge tuinier, zijn deze “Top 10”, relatief gemakkelijk te kweken, hebben ze een kort groeiseizoenen en zijn ze leuk om te oogsten.

1. Zonnebloem

Een must voor de tuin van een kind, plant er slechts een of twee, omdat ze veel ruimte in beslag nemen. Zonnebloemen zullen in één week ontkiemen, binnen twee weken een kleine zaailing worden en binnen een maand 2 cm groot zijn. In acht weken bloeien de knoppen en onthullen honderden zaadkernen. Ze drogen vanzelf in de late zomerzon; de zaden, rijk aan eiwitten en ijzer, kunnen worden geroosterd voor snacks. Spaar er een paar voor het planten van de volgende zomer.

2. Sla

Groenen zijn een snel en betrouwbaar gewas om het kind snelle resultaten te geven, en ook een goede manier om kinderen te interesseren in salades. Sla houdt van schaduw; houd de aarde vochtig, vooral tijdens de eerste twee weken. De zaden zullen binnen 7-10 dagen ontkiemen; groeiseizoen is 40-50 dagen.

3. Radijs

Radijs levert snel resultaat op voor de jonge tuinman, die binnen 3-10 dagen ontkiemt, en met een zeer kort groeiseizoen van 20-30 dagen. Ze kunnen dicht op elkaar worden geplant. Bij koel weer planten voor een milde radijs, of warm weer voor een warmere radijs.

4. Erwten

Erwten zijn een snel groeiend vroeg gewas en plezier voor kinderen om te eten. Ze nemen ongeveer 10 dagen de tijd om te ontkiemen en rijpen in ongeveer 60 dagen. Erwten geven de voorkeur aan koelere, gedeeltelijk schaduwrijke locaties in de tuin; ze moeten dicht bij elkaar worden gezaaid.

5. Cherry Tomaten

Ik moet ze hebben! Dit is misschien het leukste gewas voor een kind, afgezien van aardbeien. Plant in de volle zon en gebruik stekjes in plaats van het zaaien van zaad. Ze moeten losjes aan de stokken worden vastgemaakt naarmate ze groter worden. Voeg veel compost toe. Water op de grond, probeer de bladeren droog te houden. Het groeiseizoen is 50-75 dagen.

6. Oost-Indische Kers

Deze bloemen zijn gemakkelijk te kweken en leveren snel resultaten op, wat jonge (vaak ongedurige) kids plezier oplevert. Oost-Indische kers bloeien ongeveer 50 dagen nadat de zaden zijn geplant, met oranje, gele en rode bloemen. Ze geven de voorkeur aan zonnige, droge locaties en doen het goed in arme grond. Oost-Indische kers is ook ongediertebestendig. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen worden gebruikt om kleur toe te voegen aan een frisse tuin salade.

7. Snijbonen

Snel, gemakkelijk, hoog rendement en omdat ze niet groot worden, kunnen ze gemakkelijk door de kinderen worden geoogst. Struiken ontkiemen in 4-8 dagen en rijpen in 40-65 dagen. Het is het beste om niet teveel tegelijk te planten, maar nog een paar een paar weken later. Dit verlengt de oogst. Plant dicht op elkaar. Groeit in de directe zon. Geef de grond water maar probeer de bladeren droog te houden. De struiken hebben geen palen of hekjes nodig om te groeien.

8. Wortelen

Wortelzaden kunnen rechtstreeks in de grond worden gezaaid en hebben de voorkeur voor koelere temperaturen. Ze kunnen langzaam zijn om te ontkiemen, dus wees geduldig. Wortelen zullen in ongeveer 60 dagen rijpen. De grond moet vrij zijn van rotsen en gemakkelijk om de wortel ‘naar beneden’ te laten groeien. Geef ze veel water.

9. Aardappelen

Een ‘never-fail’-oogst, je kunt rode of witte aardappelrassen met evenveel succes planten, hoewel rood sneller zal rijpen.

10. Pompoen

Een ‘must’ voor de tuin van een kind, pompoenen zijn de extra ruimte die ze innemen waard. Plant zaden in een kleine heuvel; prik drie gaten in de heuvel en plaats een zaadje in elk gat. De zaden zullen binnen ongeveer één week ontkiemen; na een paar dagen beginnen zich wijnbladeren te vormen en kruipen ze over de grond. Als er eenmaal drie pompoenen aan de wijnstok zijn, pluk dan nieuwe bloesems. Pompoenen hebben 80 – 120 dagen nodig om te oogsten: het is klaar als het aan de buitenkant hard aanvoelt en hol klinkt bij het aanraken. Zaden kunnen gedroogd worden om te eten, of sparen voor toekomstige aanplant.

TUINIEREN MET KINDEREN. Wat te planten? Top 10 gewassen voor kinderen.

NOG EEN PAAR TIPS VOOR TUINIEREN MET KIDS

1. Hergebruik de zandbak

Als je kinderen voorbij hun ‘zandbak jaren’ zijn gegroeid, overweeg dan om de oude zandbak om te vormen naar een tuinbed. Dit geeft het kind het ‘eigendom’ van een vertrouwde ruimte en moedigt een gevoel van verantwoordelijkheid voor het tuinbouwproject aan. Natuurlijk moet een productief tuinbed in goed zonlicht zijn en de grond vrij van boomwortels.

2. Geef ze serieuze tools

Goedkoop plastic kindertuingereedschap is erger dan helemaal geen gereedschap; ze breken gemakkelijk en frustreren de gebruiker. Bij bol.com kan je wel het een en ander vinden. Met sommige tuingereedschap, zoals een schoffel of schop, kun je de hendel eenvoudig korter zagen. Laat ze anders jouw tuingereedschap gebruiken als dat nodig is.

3. Betrek hen door het hele proces, van zaad tot tafel

Kinderen leren beter als ze de context van hun activiteit begrijpen. Ze zullen leren dat tuinieren leuk kan zijn, maar veel meer dan nutteloos spelen; ze dragen bij aan het welzijn van de familie. Naast het planten en verzorgen van hun tuinbedden, zorg er ook voor dat ze betrokken worden bij het oogsten en de voorbereiding van hun oogst voor het avondeten.

4. Cheat een beetje

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, moet je misschien een beetje ‘achter de schermen’ helpen. Niet elke tuintaak is aangenaam, en het kind is mogelijk niet altijd capabel voor alle klusjes. Misschien moet je even een ​​paar slakken van de sla te plukken, of degene zijn die optijd de sproeier verplaatst. Ze hoeven niet alles te weten wat je doet; het ‘eigendom’ van het kind van het stuk tuin is het belangrijkste.

5. Wanneer al het andere faalt, maak een vogelverschrikker

De beste tijd om kinderen te betrekken bij tuinieren is wanneer ze in de stemming zijn voor deze activiteit. Als hun aandacht afneemt of de tuinopdrachten saai worden, laat ze een vogelverschrikker bouwen. Deze activiteit levert nog steeds een bijdrage aan de tuininspanningen!

6. Pronk met hun werk

Vergeet niet om de kinderbedden aan te wijzen als je ‘tuinrondleidingen’ aan vrienden geeft. Neem een ​​foto van hun oogst en stuur deze naar de opa & oma. De aandacht voor hun werk is de beste motivator voor kinderen om betrokken te blijven bij een project!

Meer weten? Dit zijn handige boeken die je meer leren over tuinieren met kinderen.

  1. TUINIEREN MET KINDEREN
  2. HET MOESTUIN BOEK VAN MEESTER JAN
  3. GROENTE UIT EIGEN TUIN JAARPLANNER

 

Wil je meer weten over tuinaanleg prijzen  vraag dan een offerte aan!

LEES OOK

 

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al bijna zes jaar met jullie op deze blog”!

Photocredits; Bobo Choses SS19 Collection 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.