30X TIPS VOOR LEUKE SPELLEN VOOR DE HELE FAM

Zaterdagavond is bij ons spelletjesavond. Maar ook na school pakken mijn meiden vaak een spel met hun vriendinnetjes. Niet zo gek dus dat we een kast vol spellen hebben.

Elk jaar komen er met Sinterklaas of kerst een paar nieuwe spellen bij. Dit jaar staan Ticket to Ride Europe en Monopoly Empire op de verlanglijstjes. Benieuwd naar onze favoriete spellen? Ik geef je graag een kijkje in onze spelletjeskast.

Kaartspellen

Als wij uit eten, met de trein of met vakantie gaan, stoppen de meiden altijd een paar kaartspellen in mijn tas. Deze spellen zijn namelijk leuk, snel en (wat erg praktisch is) klein verpakt.

Ook zijn het redelijk simpele spellen, dus de uitleg duurt niet lang. Je kan vrijwel direct beginnen met spelen. Uno en Skip-Bo zijn er ook in juniorvarianten. Dus ook met kleuters kan je deze spellen al spelen.

EXTRA TIP:  Met een klassiek kaartspel kan je ook allerlei leuke kaartspellen spelen, bijvoorbeeld hartenjagen met meerdere personen of FreeCell als je alleen bent! 

Kinderspellen

Kinderspellen, oftewel spellen waar je kids gek op zijn, maar die je zelf na een paar keer echt wel gezien hebt. Laat je kids deze spellen dus gewoon lekker met hun vriendjes en vriendinnetjes spelen.

De kids lagen in een deuk terwijl ze in de knoop stonden op de gekleurde stippen bij twister. Terwijl de dichtvallende bek van de krokodil voor spannende momenten zorgde.

Familiespellen

Zijn we thuis op zaterdagavond, dan is het bij ons spelletjesavond. Gezellig met z’n vieren aan tafel met een leuk spel en wat lekkers. Omdat mijn dochtertjes 11 en 9 zijn, kunnen we al ‘volwassen’ spellen met ze spelen.

De eerste paar keer duurden de spellen best lang. Als ze eenmaal de regels kennen, dan bedenken ze meteen hun eigen tactiek. “Laten winnen”, daar doen we echt niet aan!

 • Monopoly
 • De Kolonisten van Catan
 • Doolhof
 • Risk 
 • Carcassonne

Leerzame spellen

Spelletjes spelen is niet alleen leuk, het kan ook nog ’s heel leerzaam zijn. Het fijne is dat je kids het niet als ‘leren’ zien. Dus ook nog eens handig voor ouders met kinderen die niet graag lezen of rekenen.

Wat ik erg leuk vind is dat je met deze spellen een indruk krijgt hoe je kind denkt. Wie weet leer je zelf ook nog wel iets van deze spellen. Bij het Squla bordspel zitten namelijk speciale vragen voor de ouders!

 • Galgje
 • Qwixx
 • Woordzoeker
 • Squla bordspel
 • Rummikub

Reactiespellen

Wil je een kans maken om te winnen bij deze spellen, dan moet je echt heel goed opletten! Je moet namelijk meteen in actie komen of reageren op een kaart of geluid.

Bij dit soort spellen speelt bij ons iedereen heel fanatiek mee. Dus het kan er wel ’s strijdlustig aan toe gaan. Tip is om de speelstukken een vaste plek te geven. Dan heeft iedereen evenveel kans om te winnen.

Denkspellen

Wist je dat er spellen zijn die je in je eentje kan spelen? Saai? Echt niet, deze spellen zijn juist heel uitdagend! Het zijn spellen waarbij je een oplossing moet bedenken.

Bijvoorbeeld een route vinden of een verbinding maken van een aantal losse stukjes. Heb je ‘m gevonden, dan kan je de volgende uitdaging weer aangaan. Want elk spel (behalve de kubus) heeft veel verschillende opdrachten. Echt breinbrekers dus.

 • IQ Puzzler
 • Temple Trap
 • Laser Maze
 • Brainbox 
 • Rubik’s kubus

 

MEER LEZEN VAN JESSICA? LEES: 8X LEUKE, LEKKERE & GEZONDE TRAKTATIES

Blog by Jessica Lauret @vankaat

Mijn naam is Jessica, moeder van Julie en Evie, getrouwd met Martijn. Een echt Zeeuws meisje, maar voor mijn studie verhuisd naar Tilburg. Leuke CITY waar we nog steeds wonen (ondanks het gemis van strand en bolussen). Met twee nieuwsgierige, creatieve en sportieve kids zit ik nooit stil. Kids die met hun vrienden en vriendinnen ook regelmatig nieuwe kinderfeestjes uit proberen. Ik ben namelijk eigenaar van de kinderfeestjes webshop www.vanKaat.nl. Superleuk om kids en ouders blij te maken met een thuisfeestje! Elke dag is dus feest voor mij!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.