OP VAKANTIE NAAR SICILIË MET KINDEREN; ALLE INSIDERS TIPS

Karian woont samen met Peppe en hun dochtertje Caro op Sicilië. Peppe is geboren en opgegroeid op Sicilië, en na 17 jaar o.a. in Nederland gewoond te hebben kreeg hij de kans weer om op Sicilië te werken. Amsterdam is verruild voor Aci Castello en leven zij een Siciliaans leven. In deze blog deelt zij haar ‘lokale’ ervaringen en tips! 

Sicilië met kinderen; la vita e bella!

WANNEER GAAN?

Meestal gingen wij in augustus op vakantie naar Sicilië voor familiebezoek. Het is er dan echt snik heet en de meeste Italianen hebben dan ook vrij en trekken er met de auto op uit op zoek naar verkoeling. Dit betekent dus hutjemutje stranden en bomvolle kustwegen. Tussen deze chaos en dit getoeter wil je je niet bevinden.

Nu ik hier een groot deel van het jaar woon, zijn mei en juni of september en oktober de ideale perioden. Helemaal met kinderen is de temperatuur dan heerlijk en een ijsje smelt niet meteen in je hand. Ook de kustgebieden zijn dan nog vrij rustig.

LEES OOK: 8X LEUKS OM TE DOEN MET JE KINDEREN IN FANO, ITALIË

WAAR SLAPEN OP SICILIË? 

Het fijnst is om een huis te huren op Sicilië. Wij wonen aan de oostkust, in een dorpje boven Catania. Deze kant van het eiland heeft verschillende karakteristieken. Ideaal dus om een huis in dit gebied te huren. Als je hier bijvoorbeeld twee weken zit, kan je vanaf hier genoeg leuke tripje maken.

Een huis huren kan het beste via Belvilla. Zij hebben bijna 175 huizen te huur op Sicilië. Al meer dan 40 jaar selecteren en beheren zij zorgvuldig de beste vakantiehuizen in Europa. Ze hebben diensten en handige functies, zoals hun digitale self-check-in, no-deposit standaard en 24/7 ondersteuning.

WELKE STRANDEN OP SICILIË ZIJN KINDVRIENDELIJK?

Er is aan de Oostkust een groot scala aan verschillen in kust en stranden. Dit maakt het ook zo leuk om op verschillende locaties aan de Oostkust te verblijven. Kort een paar op een rijtje. Rondom Catania zijn er aan de kust vooral zwarte lava rotsen met daarop houten
platforms waar vanaf je zo de zee in springt.

1. Mamma Sea

Trendy Beach club op de rotsen. Ze hebben voor de kinderen een speeltuintje en een zwembad, ideaal dus want dan kun je zelf ook even relaxen! Rondom Taormina heb je prachtige kiezel stranden. Neem dus wel waterschoenen
mee!

2. Isola Bella

Wat een beauty! Wel populair en een beetje druk, maar zeker niet om over te slaan. Met een lange trap loop je naar het strandje. Dit is een no-go voor de buggy of kinderwagen.

Ten zuiden van Catania zijn de populaire zandstranden te vinden. Deze lopen helemaal door tot Portopalo di Capo Passero; het zuidelijkste puntje van Sicilië.

3. Lido Verde

Als je een strand dicht bij de stad zoekt heb je bij Playa veel keuzes uit
strandtentjes, Lido Verde is een leuke locale optie.

4. Fontane Bianche

Net onder Syracusa gelegen. Een langzaam aflopend zandstrand met helder water. De hele dag spelen in het water en het is nog veilig ook!

5. Caratois

Dit is het allerzuidelijkste puntje. In de zomer is het hier echt bloedheet, dus ideaal in het voor- of najaar.

BUON APETITO; WAT TE ETEN MET KINDEREN OP SICILIË

Poeh, dat levensritme van die Sicilianen, dat was voor mij wel even aanpassen! Natuurlijk, in veel Zuid-Europese landen is het ‘s avonds druk en is iedereen buiten. Maar hier gaan kinderen met gemak pas rond middernacht naar bed. Dit is Caro echt nog nooit gelukt!

Als je daarom om 19:00 uur een pizza wilt gaan eten, zijn lokale restaurantjes nog maar net open en zit je vaak alleen. Doe dus net als de Sicilianen: ga na de lunch samen met de kinderen een tukkie doen… Dan ben je ’s avonds weer fit en beleef je weer veel leuks!

Wat zijn de Sicilianen gek op eten. Als ze ’s morgens opstaan denken ze al aan wat ze die avond eens zullen gaan eten. De weekenden worden meestal vol gepland met etentjes samen met familie of vrienden. Zelf vind ik de Siciliaanse keuken geweldig waar ik niet genoeg van kan krijgen. Of het nu ontbijt, lunch of avondeten is.

Wat je beslist niet mag missen is ontbijten met een Granita op een van de terrassen. Dit is letterlijk een broodje ijs. En wat een feest is dit voor kinderen. Kies bijvoorbeeld Granita amandel met pistache en een brioche (het broodje).

Alweer honger rond lunchtijd? Er zijn veel bakkertjes die van alles verkopen voor niet al te veel geld. Zoals een Tavola Calda; denk dan aan een mini pizzatje of een mini calzone met ham en kaas. Of voor de echte knorrende maagjes; een arrancino.

Dit is een enorme Sicilaanse bitterbal in de vorm van een kegel gevuld met rijst, tomatensaus, gehakt en mozzarella. Eet hem wel met het puntje naar beneden, anders wordt het een enorme kliederboel.

Avondeten doen ze hier niet voor 20:30 uur. Dat is voor een Nederlander wel even wennen. In de grotere steden kan dat soms wat eerder, maar verbaas je niet als je de eerste bent die binnenloopt.

Ieder restaurant heeft voor haar jonge gasten wel een kinderstoel. Vraag aan de ober wat Grissini voor de kleintjes. Dit zijn een soort soepstengels die je vaak wel op tafel ziet staan. Ik zei het al eerder; de Siciliaanse keuken is voortreffelijk. Je zult altijd voldaan naar huis gaan.

Che bella!!! Er is geen betere manier om contact te leggen met de Sicilianen dan met schattige Hollandse kindjes. Ze zijn er dol op! Dit maakt het wel makkelijk want de kleintjes hebben echt voorrang op alles en staan in het middelpunt van de belangstelling. Waar je ook bent. Er is dus best wel wat te ondernemen op Sicilië.

BEZOEK DE ETNA

Op verschillende manier kan je de actieve vulkaan de Etna bewonderen. Rij tot het hoogste punt tot waar je met de auto kunt komen en je zult zien hoe de omgeving verandert in een maanlandschap. Vanaf het parkeerterrein zijn verschillende excursies te maken naar de krater of kun je de kabelbaan pakken en zelf op het zwarte lavagesteente lopen.

Ook een aanrader; maak vanuit Catania eens een rit met de (boemel)trein rondom de voet van de Etna. Via kleine dorpjes maak je een boeiende trip naar Giarre met aan de ene kant van de trein adembenemende uitzichten op de Etna en aan de andere kant het Siciliaanse landschap. De trein is een soort Hip Hop, met andere woorden: je kunt onderweg uit- en instappen waar je maar wilt want het treintje gaat meerdere keren per dag.

LEES OOK; 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.