DUURZAMER ETEN MET DE FAM; TIPS + RECEPT

Doe Maar Lekker DuurzaamDoe Maar Lekker Duurzaam

Om mij heen is iedereen bezig met gezond eten voor onszelf en ook voor onze kinderen. Maar duurzamer eten. Wat is dat eigenlijk? En hoe kan je duurzamer eten met je gezin?

Wist je dat voedsel een enorme impact heeft op het milieu? 20 tot 35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dat is nog meer dan bij vervoer. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact tot wel 50% verlagen! (bron www.milieucentraal.nl) Daarbij is het fijn dat als je duurzamer eet, je ook meteen gezonder eet.

Wil je duurzamer eten? Dit zijn mijn tips.

Verspil dan zo min mogelijk voedsel.

Want als je eten weg moet gooien is het voor niks geproduceerd. Als je slim koopt en kookt en dingen invriest hoef je minder weg te gooien.

Eet minder vlees.

Zoals ik al zei is vlees eten slecht voor het milieu. Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is heel belastend voor het milieu. (bron www.milieucentraal.nl) Vervang vlees door peulvruchten, ongezouten noten of ei. Of eet een keer vis met een MSC- of ASC-keurmerk. Wil je echt vlees eten, kies dan voor kip, dat is het minst belastend.

Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt. 

Vooral veel kaas eten zorgt voor een hoge milieubelasting. Beleg je boterham daarom in plaats daarvan met (gegrilde)groente, hummus of pindakaas.

Drink zo min mogelijk frisdrank en alcohol. 

Frisdranken, vruchtensappen en alcohol hebben een impact op het klimaat omdat ze geproduceerd, gebottled en getransporteerd worden. Daarnaast hebben ze ook voedingswaarde waardoor ze ook niet goed zijn voor je gezondheid. Drink daarom vooral kraanwater. Dit is het minst belastend voor het milieu. Dus geen gebotteld water dat is minstens weer 40 keer zo belastend voor het milieu als kraanwater.

Ga voor volkoren graanproducten, groente en fruit. 

Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan plantaardige producten. Denk aan volkoren graanproducten, groente, fruit, (van het seizoen) aardappelen, peulvruchten, noten en plantaardige oliën.

Duurzaam eten is veel makkelijker dan ik dacht!

Zoals je hierboven kan lezen is een duurzame draai geven aan je maaltijd veel makkelijker dan je misschien dacht. Duurzamer eten biedt voor elke portemonnee wat wils. Het is een misperceptie dat duurzamer eten altijd duurder is. Je kunt klein beginnen door enkele producten te vervangen voor een duurzamere variant. Kies in de supermarkt bij voorkeur voor producten met keur- of kenmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst.

Verschillende keurmerken

Duurzamer eten is meer dan alleen biologisch eten; je herkent duurzamere opties aan de verschillende keurmerken (naast Biologisch, Rainforest Alliance, Fairtrade, MSC, ASC, Beter Leven) en kenmerken zoals het Duurzame Landbouwprogramma van Unilever. Eigenlijk zijn er heel veel producten duurzaam zonder dat ik het eigenlijk wist! Voor veel merken is het namelijk al onderdeel van de kwaliteit waar ze voor staan zoals het Rainforest Alliance keurmerk op Magnum ijs wat ik heb gebruikt in mijn recept!

Doe Maar Lekker Duurzaam

Duurzaam Recept; Fruit Swirl

Om een voorbeeld te geven dat Duurzaam eten niet duur en vooral lekker makkelijk kan zijn heb ik een Fruit Swirl gemaakt. Een lekker fris en fruitig nagerecht dat in 5 minuten te bereiden is! Het leek mij leuk te kijken of ik ook een duurzamer gerecht voor onder de tien euro kan maken en dat ook gelukt! 

Ingrediënten; totaal; €8.39

250 g Biologische Frambozen Diepvries   €2.39

4 el Biologische Fruitspread Aardbei      €1.65

1 pot (440 ml) Magnum Pint Classic      €4.35

Hoe maak je het?

– Meng de aardbeienjam en het ijs

(Normaal zou je ook 100 g pure chocolade fijn moeten maken en extra moeten kopen maar in dit ijs zitten al stukjes chocolade).

– Verdeel de helft van de frambozen over de glazen

– Schep het ijs erop

– Garneer met de rest van de frambozen

Doe Maar Lekker Duurzaam

Ben je opzoek naar nog een goedkoop duurzamer hoofdgerecht? Check dan ook even het recept op de blog van haremaristeit.nl

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. Deze blog heb ik geschreven op basis van mijn eigen inzichten en invulling.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.