LEER MEER OVER DE MAGIE VAN BABYGEBAREN

Babygebaren is een methode waarbij je gebaren gebruikt bij het spreken tegen een baby. Je baby leert zich hierdoor uit te drukken, lang voordat het fysiek in staat is om te praten.

Ik (Judith), ben als docent Babygebaren, een trotse doorgever van deze methode. Tijdens mijn werk als docent, met ouders en kinderen, betrap ik mij vaak op deze woorden: ‘Dat is nou de magie van Babygebaren!’. Dat zijn de momenten waarop ouders en ik tegelijkertijd constateren: ‘Ja! Het werkt!’

Maar, wat is nou precies die magie van babygebaren?

Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van een persoonlijk voorbeeld.

Toen mijn dochter 8 maanden oud was en haar eerste gebaar liet zien, beleefde ik mijn eerste magische Babygebaren moment. Daar ging het volgende aan vooraf.

Toen zij ongeveer 6 maanden oud was, begon ik met het maken van gebaren als ik tegen haar praatte. Dat waren altijd momenten van intens contact.

Zij en ik waren dan altijd super gefocust op elkaar en meestal ook op ….vogels. Mijn dochter had, zo jong als ze was, een zeer sterke fascinatie voor vogels.

Door ons raam, uitkijkend op een binnenhof met bomen en veel lucht, genoot zij dagelijks van het gevleugelde schouwspel. En ik stond daar het schouwspel van het volgende commentaar te voorzien: ‘Ja daar gaat het vogeltje!’, daarbij wapperend met mijn handen.

En zo ging dat bijna elke dag opnieuw. Op een goede dag zat mijn dochter geïnstalleerd en tevreden in haar wipstoel bij het raam.

Ik stond met mijn rug naar haar toe, toen ik haar plots enthousiaster hoorde worden. Ik keek achterom en zag haar handjes wapperen, haar ogen strak gericht op het raam. Geen vogel meer te zien inmiddels, maar reken maar dat zij mij vertelde wat ze daar buiten had zien vliegen!

Magisch! Maar waarom precies?

  • Om te beginnen: dit was haar eerste gebaar!
  • Ten tweede: Zij kon mij, op eigen initiatief en op het moment dat zij dat wilde, vertellen wat haar bezighield.
  • Ten derde: Haar ontwikkeling was blijkbaar zo ver, dat zij wist wat een vogel was en dat je dat woord aan iemand duidelijk kon maken.
  • Ten vierde: Er was sprake van heuse interactie: Ik: ‘Zag jij de vogels? Zijn ze weg gevlogen?’ (telkens met gebaren erbij). Zij enthousiast, blij, gestimuleerd, wilde nog meer zeggen en bewoog met haar hele lijf, overduidelijk genietend van de aandacht en het succes dat ze blijkbaar had geboekt. Zij voelde zich echt gezien en gehoord, op een positieve manier. Baby’s die opgroeien met gebaren worden sneller en beter begrepen en kennen daarom minder momenten van frustratie.
  • Tot slot: Haar taalontwikkeling kreeg een boost. Zij heeft iets begrepen, nagebootst en ze kreeg positieve feedback. In haar hersentjes werden vervolgens ook nog eens allerlei verbindingen aangemaakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die met gebaren opgroeien, eerder gaan praten en sneller woorden leren en zinnen gaan bouwen. Hun taalontwikkeling versnelt, vanwege de uitbreiding van het wegennet in de hersenen, dat getriggerd wordt door de betekenisvolle interactie tussen volwassene en baby.

Baby’s gaan vanaf ongeveer 6 maanden het verband leggen tussen klanken (woorden) die ze horen en de betekenis ervan (wat ze krijgen of wat er gebeurt) en gaan dus begrijpen dat taal bestaat en dat je je daarmee kunt uitdrukken.

Een baby is vanaf ongeveer 6-8 maanden in staat om gerichte bewegingen te maken met armen en handen, terwijl het pas vanaf ongeveer 1,5 jaar woorden kan uitspreken. Met het aanleren van gebaren sluit je aan op wat het kind, vóórdat het kan praten, wél kan en geef je het een mogelijkheid om wat het beleeft of wil met jou te delen.

Door ze dus vroeger bloot te stellen aan die betekenisvolle interactie gaat de ontwikkeling van hun communicatie sneller. Dat is toch magisch! Want als je goed kunt communiceren, dan ligt de wereld aan je voeten. Wat een mooie basis om al zo jong mee te krijgen.

Wil je meer weten? Bijvoorbeeld over de voordelen van gebaren voor meertalige kinderen en de intense band die je ontwikkelt met je kind. Kijk eens op de website van Babygebaren Nederland of volg een cursus. In een cursus leer je minimaal 50 gebaren en hoe je deze in kunt zetten in het dagelijks leven.

Cursussen Babygebaren worden maandelijks gegeven in o.a. de Boezemvriend te Amsterdam aan de Overtoom 205. Zowel in het Nederlands als Engels. Individuele cursussen op maat zijn ook mogelijk. Check: deboezemvriend.nl

Judith Chopin-Duijn
info@kidstimecoaching.com
06 41211365 // www.kidstimecoaching.com

Ook op andere plekken in Nederland zijn docenten actief. Alle informatie over Babygebaren is te vinden op  www.gebarenstem.nl

GEEN ARTIKEL MISSEN? Volg CITYMOM op FACEBOOK of op INSTAGRAM!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.