WAT IS DE BESTE STAD IN NEDERLAND OM MET KINDEREN TE WONEN?

illustratie via theweekendguide.com

Een vraag voor elke jonge of aanstaande ouder: waar zullen mijn kinderen het fijnst, gezondst, veiligst en gelukkigst opgroeien?

Verhuizen we naar een grote, maar drukke stad of zoeken we liever de rust en ruimte op in een klein maar fijn stadje of dorp? Voor mij is Amsterdam de allermooiste, fijnste en leukste stad om te wonen. Maar volgens deze top 10 staat hij op nummer 8.

Verhuis je naar Den Haag, lekker dichtbij het strand, of zwemmen jouw kinderen liever in het meer waar Hoorn aan ligt? Apeldoorn heeft de Apenheul, maar Tilburg ligt naast Beekse Bergen wat dan weer de grootste dierentuin van Nederland is.

Amstelveen, Haarlem en Zaandam hebben de voordelen van een grote stad zoals Amsterdam binnen handbereik maar liggen wel weer midden in de Randstad waar de lucht het meest vervuild is in heel Nederland.

’s Hertogenbosch heeft de Brabantse gezelligheid met natuurlijk het jaarlijkse carnaval als hoogtepunt, maar ja carnaval kan je ook vieren in Zuid-Limburg wat dan weer is uitgeroepen tot meest ongezonde regio van Nederland. Een lastige keus dus, zo blijkt alweer.

Slapeloze nachten zijn niet meer nodig want ScanMovers heeft voor alle ouders uitgezocht welke stad het beste is om in te wonen met kinderen.

Omdat Nederland 380 gemeenten kent zijn alleen de 41 grootste gemeenten van Nederland met elkaar vergeleken voor dit onderzoek. Gebaseerd op verschillende criteria, zoals bijvoorbeeld het aantal basisscholen, het aantal middelbare scholen, het aantal sportverenigingen, de kans op angst/depressie en de veiligheid, is hier een score uitgekomen wat de Beste Stad is om te wonen als Ouders. Voor elke (aanstaande) ouder; lees gauw verder in welke stad jij het beste kunt wonen met jouw kinderen!

Let op, deze score is dus puur gebaseerd op statistische analyse en laat subjectiviteit buiten beschouwing.

DE TOP 10 STEDEN OM TE WONEN MET KINDEREN

1. Haarlem

De beste stad om te wonen met kinderen is Haarlem! Geheel onverwacht is deze uitkomst niet, aangezien Haarlem bekend staat als de plek waar veel Amsterdammers naartoe verhuizen wanneer ze kinderen krijgen. Dichtbij de hoofdstad en misschien nog wel dichter bij het strand… wat wil je nog meer.

Haarlem staat op nummer 1 door het hoogst te scoren op basisscholen en kinderdagverblijven per km2. De stad scoort hoog op kinderdichtheid en aantal sportverenigingen en speeltuinen per km2 en scoort laag op angst/depressie score.

2. Leiden

Leiden blijkt niet alleen een goede stad te zijn om te wonen als student, maar ook om te wonen als ouders. Leiden staat maar 0.3 punten achter Haarlem en scoort hoog door het aantal basisscholen, het percentage basisschoolkinderen dat doorstroomt naar het vwo, het aantal middelbare scholen, het aantal sportverenigingen en het aantal kinderdagverblijven.

3. Delft

Delft scoort hoog door het aantal kinderen dat van de basisschool doorstroomt naar het vwo, door het aantal middelbare scholen, het aantal sportverenigingen maar vooral ook het aantal speeltuinen.

De score voor overgewicht en de score voor kans op angst/depressie is beide zeer laag. Houdt er dan wel weer rekening mee dat er erg veel studenten wonen in Delft.

4. Hoorn

Deze stad gelegen aan het Markermeer scoort een vierde plek in het onderzoek naar de beste stad om te wonen met kinderen. Hoorn scoort hoog door het aantal basisscholen, de diversiteit aan basisscholen, het aantal sportverenigingen (hoogste score!), het aantal kinderdagverblijven en de kans op angst/depressies is laag.

De stad scoort wel weer laag voor de hoeveelheid kinderen dat doorstroomt naar het vwo en het aantal speeltuinen in de stad.

5. Gouda

Gouda, de stad die wereldwijd bekend staat voor twee dingen: kaas en stroopwafels. De derde stad in de provincie Zuid-Holland dat een plek verdient in de top 5. Gouda scoort het hoogst voor het aantal middelbare scholen. Ook krijgt de stad punten voor de kinderdichtheid, het aantal basisscholen (plek 2) en het aantal kinderdagverblijven.

Gouda scoort dan wel weer laag voor het aantal sportverenigingen en de veiligheid van de stad.

LEES OOK: WEEKEND NAAR GOUDA MET KINDEREN: ALLE TIPS

DE REST VAN DE TOP 10:

6. Zoetermeer

7. Purmerend

8. Amsterdam

9. Hilversum

10. Utrecht

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.