8X LEUKE UITJES IN NEDERLAND MET KIDS VOOR TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE

8X LEUKE UITJES IN NEDERLAND MET KIDS

Zin om deze herfstvakantie iets leuks te doen met de kinderen? Stap in de trein en ga op pad samen, Voor kinderen is een treinreis al een uitje opzich! Wij hebben de leukste uitjes door heel Nederland op een rij gezet.

1. Spoorwegmuseum Utrecht

Als we met de trein gaan, dan maar meteen ook naar het Spoorwegmuseum! Daar vind je voor kinderen nu Techlab XL.

Hoe komt een trein in beweging? Hoe sterk is stoom eigenlijk? Waarom zijn de wielen van een stoomlocomotief zo groot? Het Spoorwegmuseum is omgetoverd tot een heus laboratorium tijdens Techlab XL waar je zelf proefjes en testen kan doen rondom de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen.

2. Dinoland Zwolle

Vanaf Arnhem rijd je in ongeveer een half uur naar Dinoland Zwolle. De droom van onze oudste zoon kwam uit, een dagje naar Dinoland! Het park is super! Je kunt er van alles leren over dino’s. In het park is veel zelf te ontdekken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dino botten opgraven, door een virtual reality bril een opgraving ‘bijwonen’ of een 3d dino maken.

Ook zijn er zowel binnen als buiten speelmogelijkheden. De lasergame-strijd tussen de dino’s was voor onze zoon één van de hoogtepunten van de dag.

3. FESTIVAL DE BETOVERING

Festival de Betovering is een internationaal kunstfestival voor de jeugd. Zij presenteert een smaakvol programma voor de hele familie waarbij je oren, ogen, handen en vooral monden tekortkomt. De komende herfstvakantie in Den Haag, van vrijdag 21 t/m zaterdag 29 oktober 2022, kunnen álle kinderen zich negen dagen lang onderdompelen in voorstellingen uit binnen- en buitenland, films, workshops en straattheater. Van Theater Ludens Voorburg tot en met de binnentuinen in stadsdeel Escamp: alles staat deze week in het teken van De Betovering! 

4. Beeld & Geluid in Den Haag organiseert een familiedag in het teken van robots

Robots zijn niet weg te denken uit de huidige samenleving en de technologie blijft in ontwikkeling. In de herfstvakantie krijgen kinderen vanaf 8 jaar met hun (groot)ouders de kans om alles over robots te weten te komen. Tijdens deze familiedag zijn er workshops, een programma met presentator Tim Senders, er zijn robotspecialisten aanwezig, je kunt zelf een robot bouwen en nog veel meer.

Tim Senders (Streetlab en Willem Wever) presenteert het familieprogramma ‘Het Robot Complot’ en gaat in gesprek met robotspecialist Anouk Neerinckx.

Er zijn twee workshops te volgen. In de ‘Retro Robot Workshop’ maken kinderen een fantasierijke robot van karton. Na afloop van de workshop volgt de ‘Retro Robot Dance Battle’. De ‘Rule The Robot’ workshop laat zien hoe robots worden bestuurd. 

Andere robotactiviteiten voor de hele familie zijn bijvoorbeeld: het maken van een eigen ‘Robot GIFje’ en het oplossen van de ‘Robot Raadsel Quiz’. Verder kun je een rondleiding volgen door het museum van Beeld & Geluid in Den Haag.

De Robot Familiedag op zondag 23 oktober in Beeld & Geluid in Den Haag kost €5,- voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders. Kaarten voor het ochtend- of middagprogramma zijn te koop via de website. 

 

5.  ‘HERRIE’ Het geluidsatelier waar jong en oud kunnen komen spelen met geluid!

 
Zondag 16 oktober start Herrie, een gezamenlijk kunstproject van Lijm-lab en Jacob Plooij in Amsterdam-Noord. Tijdens Herrie wordt kunstruimte Pexpo en week lang omgetoverd tot een groot geluidsatelier. In elke ruimte vind je een ander geluidsexperiment.
 
Kinderen en ouders worden uitgenodigd zelf te gaan onderzoeken, spelen en bouwen. Zo ontdek je hoeveel geluid papier kan maken, hoe je de toon van een snaar verandert en hoe de stilte klinkt. Zelf kan je een muziekstuk schrijven of voelpartituur maken. Je kan meebouwen aan de reuze-grammofoon of het Herrie-windorgel. Herrie groeit en verandert elke dag door de inbreng van de bezoekers. Op de laatste dag, 23 oktober is er een eindexpositie met alle Herrie-ontdekkingen.
 
In de herfstvakantie, zondag 16 t/m zondag 23 oktober kan iedereen van 10:30 tot 16:00 uur
binnenlopen om zelfstandig te onderzoeken, spelen en bouwen. Elke dag zijn er twee verdiepende Herrie Workshops verzorgd door geluidskunstenaars Jacob Plooij en Rudolf Valster.
 
Herrie workshops zijn er In de ochtend van 10:30 en 12:00 en in de middag van 13:30 en 15:00 uur. Toegang is gratis, aanmelden via kaoutar@lijmlab.nl
 
Locatie: Pexpo
Van der Pekstraat 49,
1031 CR Amsterdam

 

ma 17 oktober: workshop Herrie op de fiets
Het geluid van je fietsbel ken je al. Hoe klinken de spaken van je wiel?
di 18 oktober: workshop Herrie op snaren
Een snaar is een gespannen draad. Hoe laat je die zingen?
woe 19 oktober: workshop Herrie uit een plaat
Kun je met satépikkers geluid uit een elpee halen?
do 20 oktober: workshop Herrie op gevoel
Een spons voelt zacht een blok hout voelt hard.
Kun jij er geluid bij maken?
vrij 21 oktober: workshop Herrie uit een buis
Tuinslang, kokers, rietjes en andere buizen. Hoe klinken ze?
zat 22 oktober: workshop Herrie in de wind
Met welke materialen vang jij het geluid van de wind?

 

6. NIEUWE KINDERFILMS BIJ PATHE

Tijdens de herfstvakantie kunnen de kleinste filmfans zich verheugen op de nieuwste kinderfilms op het grote doek, en worden er weer een aantal extra activiteiten georganiseerd bij Pathé. 

Zo kunnen kinderen terecht in de kinderhoek, waar diverse kleur- en doeplaten klaarliggen om lekker mee aan de slag te gaan. Tijdens de film kunnen bezoekers genieten van een KIDS combo, met daarin een hapje, drankje én een kleine verrassing. 

Misfit The Switch 

Noah (Stefania) maakt The Switch van haar leven wanneer ze niet naar het Hoogland mag en verplicht naar het Lorentz moet. Samen met haar bestie Jessey bedenkt ze een geniaal plan: wat als ze wisselen van identiteit en daarmee van school? 

De Club van Sinterklaas en de race tegen de Klok

Het jonge Pietje Fernando laat de klok van Sinterklaas kapot vallen. Een ware ramp, want zo lang die stil blijft staan, is de Sintmagie verdwenen. Ondertussen gedraagt het paard van Sinterklaas zich vreemd na een keuring op de manege van Britt Dekker en Zoë en Finn, de kleinkinderen van de klokkenmaker, lijken ineens superkrachten te hebben. Wat is er toch allemaal aan de hand? Zal pakjesavond wel kunnen doorgaan dit jaar?

De  Grote Speurtocht naar Kapitein Opa  

Een spannend animatie-avontuur voor het hele gezin! Anderson & Nielson hebben een goed leven in de tunnel: ze vullen hun dagen met liedjes zingen, jam eten en elkaar plagen. Op een dag krijgen ze bezoek van een conducteur, ze is erg streng en wil dat ze direct vertrekken…

Big Trip 2 

Deze herfstvakantie nemen Patrick de grote bruine beer, Oscar de haas, ooievaar Karl en Panda je mee op een belangrijke opdracht om een Grizzly-baby thuis te brengen. Twee jaloerse aasgieren doen er alles aan om de trip te dwarsbomen, maar die kennen de beste pakketbezorgers van de wereld duidelijk nog niet!

7. Afrikamuseum – Berg & Dal

Het meest unieke aan het Afrika Museum is het museumpark. Een groene oase, geschikt voor jong en oud, waar je oog in oog komt te staan met diverse Afrikaanse woonerven.

De woonerven geven een beeld van traditionele woonvormen in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Je komt meer te weten over waarom de huizen zo gebouwd zijn en je krijgt een indruk van hoe het dagelijks leven eruit ziet.

Hiernaast heeft het buitenmuseum ook een winkel, eigen horeca en een speelbos vol mythische Afrikaanse dieren.

Maak je bezoek aan het Afrika Museum compleet met een Wereldse picknickmand. Zoek een lekker plekje in het buitenmuseum en rol het dekentje uit.

8. Museum Het Rembrandthuis

Etsworkshops voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar

Treed tijdens onze workshops ‘Etsen bij Rembrandt thuis’ in de voetsporen van Rembrandt. Geef je eigen draai aan een ets van Rembrandt en experimenteer met verschillende technieken, kleuren en papiersoorten. Vervolgens druk je je prent af op de grote etspers. Na afloop mag je je eigen kunstwerk mee naar huis nemen. De workshops ‘Etsen bij Rembrandt thuis’ zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar dus leuk om samen met je kind te doen! 

Data: 16, 19 en 22 oktober

Locatie: De Vierde (workshopruimte) in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Prijs: 5 euro p.p. (excl. entreeticket voor het museum), gratis voor Stadspashouders

Een bezoek aan Rembrandts huis komt nog meer tot leven met de gratis junior audiotour. Loop door de kamers en het atelier van Rembrandt en ontdek wat er allemaal gebeurde in de zeventiende eeuw. Met wie woonde Rembrandt samen? Wat werd er in de keuken bereid? Wie kwam er allemaal op bezoek bij de kunstenaar? Elke kamer van Rembrandts huis heeft een eigen verhaal.

 

Wist je dat je via de NS ook veel leuke treinreis deals kan krijgen? Dan krijg je korting op zowel je kaartje als het uitje zelf!

EXTRA TIP

EXTRA TIP: Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 110 locaties door de hele stad. Hopelijk heb je er al ooit van gehoord?!

Nee, je kan zeker niet overal naar binnen met jonge kids. Daarom vermelden wij hem ook als extra tip! Ga met jonge kids lekker vertrouwd naar Strijp-S. Daar is veel groots buiten te zien op het terrein. Bezoek dan ook zeker de Ontdekfabriek waar je kids volop kunnen spelen en uitvindingen bouwen. Eet een verassend ijsje bij Intelligencia en lunch bij één van de vele eettentjes.

Heb je wat oudere kids die goed met de ogen kunnen kijken, geïnteresseerd zijn in nieuwe uitvindingen/ideeën en kunst? Maak er dan een dagje of weekendje weg van en geniet van de vele mooie plekjes!

Praktisch:
Kinderen tot 12 jaar zijn gratis
Er zijn geen dagkaarten verkrijgbaar
Sommige locaties zijn gratis
Een 9-dagen polsbandje kost €20
Als je een polsbandje hebt mag je gebruikt maken van Renault Design Rides (auto’s met een kunstwerk op het dak en dus niet te missen!). Zij brengen je van hot naar her.
Er zijn ook Hop-on Hop-off bussen (gratis met polsbandje en €5 voor een hele dag.

BLOG BY BETTINA @bettina.neseker

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.