8X LEUKE UITJES IN NEDERLAND MET KIDS VOOR TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE

8X LEUKE UITJES IN NEDERLAND MET KIDS

Zin om deze herfstvakantie iets leuks te doen met de kinderen? Stap in de trein en ga op pad samen, Voor kinderen is een treinreis al een uitje opzich! Wij hebben de leukste uitjes door heel Nederland op een rij gezet.

1. Spoorwegmuseum Utrecht

Als we met de trein gaan, dan maar meteen ook naar het Spoorwegmuseum! Daar vind je voor kinderen nu Techlab XL.

Hoe komt een trein in beweging? Hoe sterk is stoom eigenlijk? Waarom zijn de wielen van een stoomlocomotief zo groot? Het Spoorwegmuseum is omgetoverd tot een heus laboratorium tijdens Techlab XL waar je zelf proefjes en testen kan doen rondom de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen.

2. Dinoland Zwolle

Vanaf Arnhem rijd je in ongeveer een half uur naar Dinoland Zwolle. De droom van onze oudste zoon kwam uit, een dagje naar Dinoland! Het park is super! Je kunt er van alles leren over dino’s. In het park is veel zelf te ontdekken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dino botten opgraven, door een virtual reality bril een opgraving ‘bijwonen’ of een 3d dino maken.

Ook zijn er zowel binnen als buiten speelmogelijkheden. De lasergame-strijd tussen de dino’s was voor onze zoon één van de hoogtepunten van de dag.

3. Beekse Bergen

Ontdek de prachtige natuur van Safaripark Beekse Bergen in Brabant. Samen er écht even tussenuit. Ga op safari door de natuur en kom oog in oog te staan met wilde dieren.

Mis niets van Safaripark Beekse Bergen en ontdek het park vanaf het water. Stap aan boord van safariboot Livingstone of Stanley en bewonder de schoonheid van de natuur. Samen genieten van een onvergetelijke reis!

4. Boskabouterpad – Amsterdamse Bos

Het Boskabouterpad in het Amsterdamse Bos is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Je kunt het op eigen gelegenheid lopen en wanneer je maar wilt. Begin en einde zijn bij De Boswinkel. Daar kun je de Boskabouteropdrachten kopen voor € 1,50.

Ook is er een Boskaboutertasje (incl. kaboutermuts, loeppotje en opdrachten) te koop voor € 7,50 per tas. Elk seizoen zijn er andere Boskabouteropdrachten. Het is in de herfst natuurlijk extra leuk met al die mooie blaadjes. Kabouterpaden kun je overigens door heel Nederland vinden.

5. Muiderslot – Muiden

Onder de rook van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het stoere Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland. Gebouwd met één doel: de verdediging. Het kasteel uit 1285 en kent een lange en roerige geschiedenis. Dwaal rond en ontdek hoe de vijand werd tegengewerkt en hoe vroeger het leven was op een kasteel.

6.CINEKIDFESTIVAL

Naast de 10 festivallocaties in Nederland is Cinekid voor het eerst ook thuis te beleven. Kinderen hoeven, zelfs als er geen festivallocatie is in de buurt, niets te missen van het festival. Op Cinekid Play volgen kinderen hun eigen verbeelding en interesses door planeten te ontdekken met aansprekende thema’s, in plaats van een algoritme. Er is oneindig veel nieuws te ontdekken.

Het online festivalhart van Cinekid, Cinekid Play, is een universum waar kinderen hun eigen astronautje kunnen customizen. Hiermee ze kunnen ronddwalen om zo’n 30 planeten te ontdekken waar allemaal films, games, tutorials te zien en doen zijn. Waar Zoodiak staat voor alles met dieren en films te maken heeft, draait planeet DocHok over waargebeurde verhalen met serieuze onderwerpen die niet worden geschuwd.

Er valt op Schuddebuikje genoeg te lachen met de meest grappige films, Acneet behandelt films over tienerjaren terwijl op Nostalgalactus klassieke films te ervaren zijn die opa en oma nog keken. Een extra planeet tijdens Cinekid Festival is de Livestream-planeet waar je vanuit huis live een film en leuke extra’s zoals een Q & A, kookworkshop en andere bijzondere randprogrammering kunt bijwonen. Er is voor elk kind wat wils op Cinekid Play.  

7. Afrikamuseum – Berg & Dal

Het meest unieke aan het Afrika Museum is het museumpark. Een groene oase, geschikt voor jong en oud, waar je oog in oog komt te staan met diverse Afrikaanse woonerven.

De woonerven geven een beeld van traditionele woonvormen in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Je komt meer te weten over waarom de huizen zo gebouwd zijn en je krijgt een indruk van hoe het dagelijks leven eruit ziet.

Hiernaast heeft het buitenmuseum ook een winkel, eigen horeca en een speelbos vol mythische Afrikaanse dieren.

Maak je bezoek aan het Afrika Museum compleet met een Wereldse picknickmand. Zoek een lekker plekje in het buitenmuseum en rol het dekentje uit.

8. Twee tentoonstellingen speciaal voor jonge ontdekkers in Museum Het Rembrandthuis

Ontdek, speel en leer met Rembrandt. De tentoonstellingen Hallo Rembrandt! en Hoed op voor Rembrandt zijn van 17 september 2021 t/m 2 januari 2022 te zien in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam.

Hallo Rembrandt! is een actieve tentoonstelling voor volwassen met kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar. Wat maakt Rembrandts kunst zo bijzonder? Waar werd verf van gemaakt in de zeventiende eeuw? Leer Rembrandts meesterwerken kennen door samen te kijken en te doen. De jongste ontdekkers van 3 tot 6 jaar kunnen onder andere met de figuren van De Nachtwacht spelen, zich als Rembrandt verkleden en verschillende kleuren met behulp van een projector mengen. 

Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan aan de slag met Rembrandts belichting, bekijken uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd of duiken in een pigmentenkast met alle pigmenten die Rembrandt gebruikte om zijn verf mee te maken. Met interactieve elementen als digitale schermen en een photobooth met Rembrandteske belichting ontdek je hoe Rembrandt werkte. Waar kun je dit beter beleven dan bij Rembrandt thuis? Een bezoek voelt al vanaf het begin als een avontuur.

In Hoed op voor Rembrandt zijn fotoportretten van kinderen als eenzame jonkvrouwen, zonnekoningen en magiërs te zien in combinatie met Rembrandts etsen. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. 

Wist je dat je via de NS ook veel leuke treinreis deals kan krijgen? Dan krijg je korting op zowel je kaartje als het uitje zelf!

EXTRA TIP

EXTRA TIP: Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 110 locaties door de hele stad. Hopelijk heb je er al ooit van gehoord?!

Nee, je kan zeker niet overal naar binnen met jonge kids. Daarom vermelden wij hem ook als extra tip! Ga met jonge kids lekker vertrouwd naar Strijp-S. Daar is veel groots buiten te zien op het terrein. Bezoek dan ook zeker de Ontdekfabriek waar je kids volop kunnen spelen en uitvindingen bouwen. Eet een verassend ijsje bij Intelligencia en lunch bij één van de vele eettentjes.

Heb je wat oudere kids die goed met de ogen kunnen kijken, geïnteresseerd zijn in nieuwe uitvindingen/ideeën en kunst? Maak er dan een dagje of weekendje weg van en geniet van de vele mooie plekjes!

Praktisch:
Kinderen tot 12 jaar zijn gratis
Er zijn geen dagkaarten verkrijgbaar
Sommige locaties zijn gratis
Een 9-dagen polsbandje kost €20
Als je een polsbandje hebt mag je gebruikt maken van Renault Design Rides (auto’s met een kunstwerk op het dak en dus niet te missen!). Zij brengen je van hot naar her.
Er zijn ook Hop-on Hop-off bussen (gratis met polsbandje en €5 voor een hele dag.

BLOG BY BETTINA @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.