VIJF MUSTHAVE KINDERBOEKEN

Mama kwijt -Chris Haughton

BOE!

Kleuren

ABC met FIep

Kleertjes aan

Ik ben alweer bijna 9 jaar samen met mijn grote liefde R. Vorig jaar werd mijn andere grote liefde James (1) geboren. Ik ben freelance journalist en werk onder andere voor Jij & Je Kinderen, JAN magazine, Wij Jonge Ouders, Jackie en NRC.Next. Schrijven is mijn passie, maar als ik dat niet doe dan ren ik achter James aan, fietsen we naar het strand of hijs ik mezelf naar boven in een klimrek. Of drinken we koffie en eten we appeltaart, terwijl James gierend van de lach naast me zit in een kinderstoel. En dat om 08.00 uur ’s ochtends. Nooit geweten dat, dat zo leuk kon zijn. Verder hou ik van Deense misdaadseries, is mijn lievelingskleur wit (echt spierwit! – en mijn huis dus ook) en kun je me wakker maken voor de lamsgehaktballetjes in tuinbonensaus van Y. Ottolenghi. Jammie. Voor CITYMOM hou ik jullie graag op de hoogte van het leukste baby- en kindernieuws, de hotste trends en de tofste hebbedingen. Ook mijn ervaringen als moeder van een dreumes zal ik zo en nu en dan met jullie delen.

Toen ik klein was gingen mijn twee jongere broertjes, mijn moeder en ik iedere woensdagmiddag na school op de fiets naar de bibliotheek. De hele middag waren we zoet op de kinderafdeling van de plaatselijke bieb. Ik kan me de geur die daar rondhing en het geluid van de ritselende bladzijden nog haarscherp voor de geest halen. Ook mijn oma was een groot voorstander van (voor)lezen. Urenlang kon ik op haar schoot zitten luisteren naar haar rustgevende stem, terwijl ze mij de meest avontuurlijke verhalen voorlas en we uitvoerig de plaatjes uit de prentenboeken bekeken. Ook leerde ze mij met engelengeduld al lezen voordat ik naar groep 3 ging. Elke verjaardag, iedere kinderboekenweek en telkens met kerst kregen we een boek van haar kado. Kortom, lezen is mij met de paplepen ingegoten. Als kers op de taart werd ik in groep 6 zelfs verkozen tot Noord-Hollands Kampioen Voorlezen.
Enfin, toen ik zwanger was verheugde ik mij er enorm op om mijn kleine hummeltje straks uit de mooiste kinderboeken voor te lezen. Maar helaas bleek dat in de praktijk lastiger dan ik dacht. Want veel boeken zijn a) te groot of te zwaar, b) er is veel te veel te zien en c) het verhaal duurt te lang (en de aandachtsspanne van een baby is hooguit twee minuten). Daarnaast is het aanbod van babyboeken zo groot, dat het lastig kiezen is. Inmiddels ben ik er, na het nodige speurwerk, uit welke boeken het leukst zijn voor je allerkleinste kroost. Dit is mijn top 5:

1. Mama kwijt – Chris Haughton
Want: dit boek is verkozen tot prentenboek van het jaar 2012 (en terecht!), heeft mooie, rustige kleuren en duidelijke plaatjes, met een geestig verhaal. Blijf leuk, ook na de 100e keer voorlezen.
Tip: er is een papieren en een kartonnen versie verkrijgbaar. Ga voor de kartonnen variant. James houdt ervan om met een ferme ruk de bladzijden om te slaan, wat resulteert in de nodige plakbandjes op bijna iedere pagina (oeps, zonde!)

2. BOE! – Matthew van Fleet
Want: fantastisch een leerzaam plaatjesboek met ‘echte’ foto’s van de dieren. James herkent de beesten van de kinderboerderij, en roept bij elk dier − of dat nou een paard, een koe of een kip is: boe! Aldus de titel van het boek.

3. Kleuren – Orla Kiely
Want: ik ben fan van alles wat Orla Kiely maakt, dus mijn hart maakte een sprongetje toen dit boek bij ons in de brievenbus viel. Een fijn formaat en eindelijk eens geen primaire kleuren en schreeuwerige plaatjes. Design voor baby’s, zeg maar.

4. ABC met Fiep – Fiep Westendorp
Want: wie is er niet mee groot geworden? De tekeningen van Fiep blijven een feest om naar te kijken. Leuk voor de allerkleinsten om plaatjes te kijken en voor kindjes vanaf ongeveer 3 jaar om de letters van het alfabet te leren.

5. Kleertjes aan – Amélie Graux
Want: een leuk, klein kartonnen voelboekje met fijne en schattige plaatjes in het thema aankleden. Alles wat je je baby aantrekt komt aan bod; van luier en mutsje tot jasje en sokjes. Ideaal voor grijpgrage vingertjes.

 

Blog by Philippine Dankelman

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.